Belföld

2012.04.25. 14:48

Nyáron létrejöhet a megállapodás az IMF-fel és az Európai Unióval

Az MTI által megkérdezett makroelemzők komoly, lényegi előrelépésnek nevezték a bejelentést, úgy vélték, a korábbiakhoz képest felgyorsulhat a tárgyalási folyamat.

MTI

Hangsúlyozták, a hírt nagyon pozitívan fogadták a piacok, jelentősen erősödött a forint, meredeken estek az állampapír piaci hozamok.

Suppan Gergely elemző szerint, ha Brüsszel nem emel kifogást a Széll Kálmán Terv 2.0 programmal szemben, akkor az IMF is el fogja fogadni.

Az elemző úgy vélte, a terv alkalmas arra, hogy tartósan három százalék alá szorítsa az államháztartási hiányt, így szerinte Brüsszelnek nem lesz komoly kifogása. Megjegyezte, menetközben felmerülhetnek vitás kérdések, de szerinte nem kell attól tartani, hogy ezekben hosszúra nyúló vita alakuljon ki. Suppan Gergely szerint újabb kiigazító lépésekre nem lesz szükség.

Az elemző azt mondta, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel és Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a hitelminősítők akár már nyáron visszavonhatják Magyarország negatív kilátását.

Árokszállási Zoltán elemző szerint a következő hetekben derülhet ki, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel. Az elemző szerint nem biztos, hogy a hétfőn közzétett Széll Kálmán Terv 2.0 minden részével egyetértenek majd, de - mint mondta - a méretét valószínűleg elfogadhatónak fogják találni.

Az elemző szerint az év végén a euró árfolyama 280-285 forintos szint körül stabilizálódhat.

Az elemzők szerint bővül a mozgástere a jegybanknak, enyhülhet az árnyomás. Suppan Gergely szerint a benzin ára akár már a jövő héten csökkenhet.

Árokszállási Zoltán úgy vélekedett, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel, a monetáris tanács az év vége felé többször is csökkentheti az alapkamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!