Belföld

2012.04.02. 18:10

Schmitt jó döntést hozott - Megyei politikusok reagáltak az államfő lemondására

Budapest/Veszprém - Lemondott posztjáról Schmitt Pál köztársasági elnök, aki szándékát hétfőn, a parlament ülésén jelentette be. A lemondással kapcsolatban kérdeztük a megyei pártvezetők és a tudományos élet képviselőinek véleményét.

Munkatársainktól

- Az államfő helyes döntést hozott, noha méltó volt a köztársasági elnöki pozícióra - mondta Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke. - Az elmúlt három hónapban Schmitt Pál munkájával kapcsolatban nem merült fel kifogás, a húsz évvel ezelőtti dolgozat miatt támadták.

- Emberi nagyságát és sportolói hozzáállását mutatja, hogy ki fog állni az igazáért. Lépése helyes volt, ami erősíti a köztársaságot. Ellentétben a korábbi ügyekkel és emberekkel - például Gyurcsány őszödi beszédével - Schmitt Pál volt az első magas rangú politikus, aki levonta a következtetéseket, holott nem a hivatalával összefüggésben érte a kritika.

Nem tehetett mást, nem hozhatott más döntést, reagált a lemondásra Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke. - Akkor is hibázott, amikor a köztársagi elnöki tisztséget elvállalta. A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megtestesítenie, most nem lehet azt mondani, hogy ez egy következmények nélküli ország. Nagyobb problémának látom, hogy Kövér László házelnök megkérdőjelezte az ellenzék legitimitását.

Miután Schmitt Pál beszéde alatt voltak spontán beszólások, azt követően a házelnök megjegyezte: szégyenletes, hogy a baoldalon ülők egyáltalán ott lehetnek az Országgyűlésben.

A Jobbik megyei elnöke szerint Schmitt Pál az egyetlen elfogadható döntést lépte meg. Ferenczi Gábor hozzátette, üdvözlik a döntést, viszont fájlalják, hogy egy ilyen procedúra után döntött így a köztársasági elnök. 
 


- Azok után mondott le, hogy hihetetlen károkat okozott a magyar tudományos életnek, a felsőoktatásnak, az országnak és a köztársasági elnöki intézménynek.

Az ellenzéki párt megyei elnöke szólt arról is, javaslatot nyújtanak be, miszerint a köztársasági elnököt a nép közvetlenül válassza. - Ez az egyetlen jó megoldás, láthatjuk, mire vezet az, ha egy párt egyedül dönt erről a fontos tisztségről. 

- Számítottunk arra, hogy Schmitt Pál bejelenti lemondását - mondta Ferenczi Gábor. - Schmitt Pál méltatlan helyzetbe keveredett és méltatlan helyzetbe keverte az országot - hangsúlyozta az LMP megyei választmányának tagja. - Éppen az a személy, akinek ki kellene fejeznie a nemzet egységét és őrködnie kellene az államszervezet demokratikus egysége felett, sértett meg fontos normákat - mondta Gerstmár Ferenc.
 
- Ezért a történtek nem maradhattak következmények nélkül. - Sajnálatosnak nevezte, hogy Schmitt Pál az utolsó napokban is rombolta a poszt tekintélyét. - A hétfői lemondás szükséges, de elkésett lépés volt.

 

Doktori cím új tudományos eredményért

Bíró Péter, a Veab elnöke, az MTA rendes tagja szerint ez volt a legjobb megoldás, a köztársasági elnök  talán korábban is lemondhatott  volna. - Végtelenül sajnálom, mert tisztelem és szeretem őt, de számára és az ország számára is ez volt a legcélszerűbb.

- A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa és szenátusa döntése kapcsán az egyetlen lehetséges utat választotta, ami a tényekből következett - mondta dr. Papp Sándor, a kémiatudomány doktora, a Pannon Egyetem professzor emeritusa. - Ez a döntés a jelenben dolgozó és a jövőben doktoranduszként dolgozni kívánó jelölteknek azt üzente: az egyetemek doktori címet önálló, új, tudományos eredményért adományoznak. Ennek más dimenzióban is van üzenete és az ebből fakadó következtetéseket ott is le kellett vonni. A mai döntés ezért rendkívül fontos és megnyugtató az ország közvéleménye számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!