Belföld

2012.05.08. 13:43

A MÁV még nem döntött, hogy fellebbez-e

A MÁV még nem döntött a fellebbezésről, az RCH felülvizsgálatot kér.

MTI

A MÁV még nem döntött, hogy fellebbez-e a GVH döntése ellen, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. pedig jelezte: befizeti a kiszabott bírságot, de kezdeményezni fogja a határozat bíróság előtti felülvizsgálatát. A GYSEV már korábban visszautasította, hogy versenyjogot sértett volna, és szintén a hatósági felülvizsgálat kezdeményezését jelentette be.

A GVH kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kartellezés miatt összesen 1,25 milliárd forint bírságot szabott ki a Győr-Sorpon-Ebenfurti Vasút Zrt.-re (GYSEV), a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-re, és a Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zrt.-re.

A MÁV MTI-nek kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a cég nem sértett szándékosan versenyjogot a vizsgált időszakban. Az árufuvarozók számára a legkedvezőbb feltételek megteremtésére törekedtek logisztikai, valamint árképzési szempontból is. Megjegyezték: a társaság vezetése megvizsgálja a 2004-2005-ös időszak működésére vonatkozó versenyhivatali döntés indoklását, és hozzátették, hogy a fellebbezésre 30 napja van a cégnek.

A MÁV Zrt. 2011-ben létrehozott szakterülete a következő fél év során versenyjogi és -megfelelőségi szempontból áttekinti a MÁV Zrt. és leányvállalatai meglévő szerződéseit és együttműködéseit árképzési szempontból, valamint a tiltott megállapodások elkerülése érdekében - áll a közleményben.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. azt közölte az MTI megkeresésére: a társaság, és korábban a MÁV Cargo Zrt. is, jogszerűen működött együtt a GVH határozatában érintett társaságokkal. A Rail Cargo Hungaria Zrt. álláspontja szerint a Gazdasági Versenyhivatal által vélelmezett versenykorlátozó magatartás nem valósult meg, a vállalat a számtalanszor változott előírásoknak mindig megfelelően járt el a kifogásolt időszakban, miközben következetesen megvalósította az Európai Unióban ismert és alkalmazott egymásra épülő szállítások rendszerét Magyarországon.

Korábban a GYSEV is azt közölte, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal által vizsgált időszakban - és természetesen azt követően is - a társaság vasúti árufuvarozási piaci gyakorlata az irányadó európai uniós és hatályos magyar jogszabályoknak teljes mértékben megfelelt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!