Belföld

2012.06.10. 08:42

Ravasz László felmentése: az OBH-nak és Ádernek nem volt mérlegelési joga

Ravasz László bíró felmentésénél sem az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, sem Áder János köztársasági elnöknek nem volt mérlegelési joga - válaszolta az OBH vasárnap az MTI kérdésére.

MTI

A Ravasz László bírói tisztségéből való felmentéséről szóló köztársasági elnöki határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Az Origo hírportál szombaton megjelent cikkében emlékeztetett rá, hogy a Csongrád megyei bíró 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban jelentett meg egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják".

Az OBH vasárnap azt közölte: Ravasz Lászlóval szemben a Szegedi Törvényszék korábbi elnöke kezdeményezett fegyelmi eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő első fokú szolgálati bíróság fegyelmi elbocsátás büntetést szabott ki, amelyet a Kúria mellett működő másodfokú szolgálati bíróság helyben hagyott. E döntés alapján az OBH elnökének a bíró felmentését kellett kezdeményeznie a köztársasági elnöknél. A törvény ebben az eljárásban sem az OBH elnökének, sem a köztársasági elnöknek nem biztosít mérlegelési jogot - fogalmaznak.
Megjegyzik azt is: a fegyelmi határozat indoka, és a fegyelmi eljárás részletei szolgálati titoknak minősülnek, így arról a hivatalnak nem áll módjában további tájékoztatást adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!