Belföld

2012.10.02. 17:32

A verseny olcsóbbá teszi a gyógyszereket

Veszprém - A gyógyszerek nagy részének ára október 1-jétől 15-30 százalékkal csökkent, emelkedés jóval kevesebb terméknél fordul elő.

Varga Domokos Péter

Dr. Pongrácz Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnökségének tagja tájékoztatta erről szerkesztőségünket. Megtudtuk tőle, az árváltozás több mint ezer gyógyszert érint, azokat, amelyeknek gyártói részt vettek az úgynevezett vaklicites eljárásban. Ennek az a lényege, hogy gyártók úgy adnak be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) árajánlatot, hogy nem láthatják, mennyit kínál  ugyanazon termékért a konkurencia. Vaklicitet idén harmadszor alkalmaztak, eddig jelentős megtakarítást eredményezett.

Dr. Pongrácz Zoltán elmondta, vaklicitet azoknál a gyógyszerfajtáknál alkalmaznak, amelyek biológiailag egyenértékűek egymással. A szív-érrendszeri csoportba tartozó gyógyszerek közül (beleértve például a vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőket) nagyon soknak alacsonyabb lett az ára. Ugyanígy olcsóbbak lettek a pszichiátriai készítmények.

Azoknak a gyógyszercsoportoknak viszont emelkedett az áruk, amelyeken nincs állami támogatás. Ilyenek például az allergiagyógyszerek. Szintén áremelkedéssel lehet számolni a szabadáras, nem vényköteles gyógyszereknél is, az ilyen termékek száma egyébként is növekedett. A kamara elnökségének tagja hangsúlyozta, egyre többször találkoznak azzal a helyzettel, hogy a beteg nem viszi el minden gyógyszerét. A túl drágákat (4-5 ezer forint felettieket) nem váltja ki, függetlenül attól, gyógyulása szempontjából fontosak-e vagy sem.

A generikus (egymással helyettesíthető) gyógyszerek közül a patikus minden esetben az olcsóbbat ajánlja, a betegek szinte száz százalékban elfogadják ezt.

Törvény szabályozza a gyógyszertárak árképzését, a kiskereskedelmi árrés degresszíven viszonyul a termék árához. Hatszázharminchat forintig lehet alkalmazni a maximum 27 százalékos árrést, 6491 forintos gyógyszernél az árrés összege 990 forint lehet, és ez tovább nem növekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!