Belföld

2015.06.26. 15:54

Rekordszámú menekült - Hazánk fontos tranzitútvonal, nem tartozik a célországok közé

Huszonkét éve nem látott számú menedékkérő érkezett a világ fejlett országaiba - olvasható a KSH menekültügyi világnap alkalmából, június 19-én megjelent Statisztikai Tükör című kiadványában.

Szám Dorottya

Tavaly soha nem látott mértékben növekedett a menedékkérők száma: 866 ezer menedékkérelmet regisztráltak a világ 44 fejlett országában, amely mintegy 45 százalékkal volt több, mint az előző évben. Az Európai Unió 28 tagállamában benyújtott kérelmek 90 százaléka elsőként rögzített menedékjogi kérelem volt derült ki a KSH kiadványából.

A menedékkérők tömege nem csak Európában okoz kritikus helyzetet, hiszen több millióan menekülnek Ázsián (3,5 millió) és Afrikán belül is (2,9 millió) a 2013. évi statisztikai adatok alapján. Ázsiában az utóbbi időszakban különösen nehéz a Mianmarból menekülők helyzete, akik Délkelet-Ázsia országaiban keresnek befogadást, számuk gyakran meghaladja
a Földközi-tengeren keresztül Európába utazó menekültekét. Szintén jelentős tömegek mozognak Közép-Amerika országaiból, így például Mexikóból és Nicaraguából az egyre romló közbiztonság és a kiszámíthatatlan életkörülmények miatt gyakorta illegális útvonalon az Egyesült Államokba.

A világon a legtöbb menedékkérőt befogadó állam Németország, az Egyesült Államok, Törökország, Svédország és Olaszország. 2014-ben Németországban 203 ezer menedékkérelem került rögzítésre, így továbbra is a legjelentősebb célország a fejlett országok között, meg-előzve a második legnagyobb befogadót, az Egyesült Államokat. A fenti államokat követi ezen a listán Törökország, ahová 2014-ben 88 ezer menedékkérő érkezett. Törökország földrajzi elhelyezkedéséből, a konfliktuszónákhoz való közelsége okán évek óta az egyik legnagyobb befogadó államok közé tartozik. A magas menedékkérői szám azzal is összefügg, hogy a törökök vallási okokból is szolidaritást vállalnak a szíriai polgárháború miatt hazájukat elhagyni kényszerülő muszlimokkal.

A legjelentősebb számú menekültet kibocsátó országok a konfliktusövezetekbe tartozó államok. A legtöbb menedékkérőt kibocsátó ország Szíria, ahol a fegyveres konfliktus immár öt éve tart, és összetettségéből kifolyólag jelenleg nagyon kevés esélye van a békés rendezésnek. Így a továbbiakban is számítani kell az innen kiinduló menedékkérők tömegére. A legnagyobb számú menedékkérőt kibocsátó államok közé sorolhatóak még olyan konfliktusövezetekbe tartozó államok, mint Irak és Afganisztán.

Hazánk menekültügyben nem tartozik a fő célországok közé, annak ellenére sem, hogy a 2014-ben benyújtott közel 43 ezer menedékjogi kérelem az EU-28 tagálla-maiban a népességnagysághoz viszonyítva a legjelentősebb célországok szintjére emeli Magyarországot.

Hazánk esetében jellemző, hogy a menedékjogi kérelemhez folyamodók döntő többsége a menekültügyi eljárás lefolytatását be sem várva, rövid időn belül elhagyja az országot.

Forrás: Eurostat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!