Belföld

2017.07.06. 19:56

Áder: a biztonság kérdése a csúcstalálkozó napirendjén

VARSÓ A biztonság kérdéskörét vitatták meg több szempontból közép-európai országok vezetői a varsói Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a lengyel fővárosban.

Áder János a közmédiának kifejtette: a tanácskozáson szó volt a katonai biztonságról, amelynek fedezete a transzatlanti együttműködés, ami lényegében a NATO-n belüli együttműködést jelenti, és amely mellett az amerikai elnök ma Varsóban „látványosan elkötelezte magát". A magyar államfő azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök is részt vett a találkozón, közölte: az Egyesült Államok új vezetése „partnernek tekinti ezt a 12 országot, és erre a régióra úgy tekint, ahol mégiscsak több mint 100 millió ember él", így érdemes ebben az együttműködési formában is a kapcsolatokat tovább építeni.

A Három Tenger Kezdeményezés a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, a részes országai pedig Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!