Belföld

2011.05.30. 16:20

Diákmunka vagy vakáció?

Bár még nincs szünidő, már most egyre több diák keres nyári munkát a Balatonnál. Az általában júniusban kezdődő szezon sok diákot csábít a partra. Sokaknak a nyár nemcsak a pihenésről szól, hanem munkát vállalnak azért, hogy a különböző iskolai kiadásaikat, esetleg a nyaralásukat fedezni tudják. Milliókat nem lehet ugyan keresni, de egy őszi, késő nyári nyaralásra valót másfél-két hónap alatt össze lehet hozni.

Munkatársainktól

A fiatalok egyre tudatosabbak, inkább olyan munkát keresnek, amelyet később szakmai tapasztalatként beírhatnak az önéletrajzukba.
Diákmunkát iskolaszövetkezetek közvetítésével érdemes vállalni, így biztosak lehetnek a fiatalok abban, hogy hivatalosan foglalkoztatják őket, és a munka végeztével bérüket is megkapják. A karrierépítés első lépcsője lehet a diákmunka.

A diákok szerint az a néhány nap vagy néhány hét, amit a nyári munkahelyükön töltenek, évek múlva is hasznos lehet.

Szabó Kitti harmadéves veszprémi középiskolás másodszor tölti szabadidejét Balatonfüreden, ahol a Tagore sétányon árulja majd a fagylaltot. Mint mondja, tudatosan választott olyan munkát, ahol gyakorolhatja s ezzel erősítheti idegennyelv-tudását, de fizikailag nem túl megterhelő.

- Vendéglátós iskolába járok, ezért sokat számít majd ez a pár hónap tapasztalat. A pénz is jól jön, mert a barátaimmal szeretnénk nyár végi fesztiválokon részt venni - mondta Kitti. Aki vakációzás helyett inkább munkával töltené a  nyári hónapokat, már jó előre be kell hogy jelentkezzen valamelyik diákszövetkezetbe, hiszen a munkalehetőségek száma véges.

A szövetkezet nem csak biztonságosabb, mint az ideiglenes munkák, hanem garanciát is ad: a szak-emberek szerint így biztosak lehetnek a fiatalok abban, hogy hivatalosan foglalkoztatják őket, és a munka végeztével bérüket is megkapják.

Két éve a gazdasági világválság miatt közel 30 százalékkal kevesebb tanuló tudott elhelyezkedni, mint korábban, most azonban ismét van igény a munkájukra, különösen, hogy az ő foglalkoztatásuk olcsóbb a munkát adó cégeknek. 

- Naponta még mindig legalább 20-30 diák jön hozzánk nyári munkát keresni - tájékoztatott Krancz Balázs, a Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezet területi igazgatója, hozzátéve, többségük nem válogatós, másodlagos megélhetési forrásként van, aki a szüleit támogatja vagy iskolai tanulmányait finanszírozza így.

A szövetkezetnél azt mondják, idén jobb a helyzet, a válság előtti állapothoz kezd visszatérni a nyári diákmunkaerő-piac.

- Annak hatására, hogy immár Ausztria és Németország is teljes mértékben megnyitotta a kelet-európai EU-tagországok, köztük a magyar munkaerő előtti  határokat, sok szakképzett ment külföldre, különösen a vendéglátás, informatika és az egészségügy területéről,  kevés munkaerő maradt itthon, pláne a nyári szezonra.  A diákoknak számos Balaton-parti munkát tudunk adni, kezdve a pultostól a felszolgálón át a konyhai kisegítőig - mondta Krancz Balázs, hangsúlyozván, az angol és német nyelvismeret (főleg a vendéglátós és idegenforgalmi helyeken) elvárás. 

-  Ehhez igazolás nem kell, alkalmanként, munkahelytől függően, kisebb beszélgetésen ellenőrizzük a tanulók nyelvtudását - magyarázta  az igazgató, hozzátéve, egy hónap alatt 60-70 ezer forintot lehet hazavinni, de a képzettséget igénylő munkahelyeken ennek a többszörösét is megkereshetik a diákok.

Árufeltöltés, pultos, recepciós, kertészeti és könnyű, valamint nehéz fizikai munka, úszómester, szakács, pincér és bolti kisegítő, valamint adminisztrációs munka-  van miből válogatni, akad még betöltetlen hely.

A Balaton-part, a strandhangulat egyre több, a parttól távol élő fiatalt is vonz. A diákdolgozók bérezése 449 forint órabértől kezdődik (a fővárosban  magasabb). Ez a minimum, amit minden tanulónak meg kell kapnia. Az órabérek a munka típusától függően változnak. A dolgozó diákoknak a felnőttekhez hasonlóan munkaszerződést kell kötniük, amit a munkáltató írásba foglal.

A közép- és főiskolások, valamint az egyetemisták között számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról, gyümölcsben fizető dinnyeárusról, vagy a munka végeztével étkezés, lakhatás vagy más címen költséget felszámító munkaadókról.

Ezért a szakemberek azt tanácsolják a munkát vállaló diákoknak, hogy kössenek munkaszerződést, vagy ha csak rövidebb ideig dolgoznak, ragaszkodjanak hozzá, hogy mindennap megkapják aznapi bérüket.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a munkáltatók a szezon végén nem fizetnek nekik, vagy kevesebbet, mint amennyiben megállapodtak.

A nyáron dolgozó diákoknak év közben is nyújtanak lehetőséget munkavállalásra, akik hosszú távon gondolkodnak az iskola mellett munkában, fontos, hogy leadják ön-életrajzukat, hogy minél könnyebben megtalálják a számukra ideális helyet és posztot a szövetkezetnél. 

A szerződésnek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a fizetés összegét és a munkakör pontos meghatározását is.

A diáknak minden esetben legalább szóban tájékoztatást kell kapnia a munkáltatótól az első munkanapról, a feladatairól, a fizetés napjáról, a szabadságról, illetve a felmondási időről.

A fiatal munkavállalók esetében a Munka törvénykönyve a munkaidő és a pihenőidő vonatkozásában is a fő szabályoktól eltérő, szigorúbb szabályokat állapít meg: ha a tanuló még nem töltötte be a 16. életévét, nem mehet el dolgozni szülői engedély nélkül. 15 év alattiak csak könnyű fizikai munkát vállalhatnak, mint például a modellkedés vagy szórólapozás. A 18 év alatti munkavállalók egy nap maximum 8 órát dolgozhatnak, egy héten pedig negyvenet, nem vállalhatnak készenléti vagy ügyeleti munkát, veszélyes anyagokkal nem dolgozhatnak, ahogy éjszaka sem.

A legjobb mégis az, ha a szülő is részt vesz gyermeke munkakeresési procedúrájában, így meggyőződhet arról, hogy jó helyre kerül-e. Sok szülőnek ugyanis fogalma sincs, milyen körülmények között dolgozik a gyermeke.

Adóazonosító kell a kifizetéshez

A diákmunkára járó jövedelmet csak adóazonosító jellel rendelkezőknek fizethetik ki. Az adókártyát a NAV ügyfélszolgálati irodáiban kell igényelni. A diákmunka  adózásának szabályait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága foglalta össze. A tanulmányok végzéséhez kötődő szakmai gyakorlati idő töltésével kapcsolatos juttatás meghatározott mértékig adómentes. Így nem kell adót fizetni szakképző iskolai tanulónál a tanulószerződés alapján, valamint a tanulószerződés nélkül dolgozó tanulónál a külön jogszabály szerint kötelezően fizetett díjazás után. Ugyancsak adómentes a  felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójánál a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó összeg. Az ezeket meghaladó mértékű juttatás az összevont adóalap részét képezi. 

A tanulóknak is lehetőségük van munkaszerződés alapján, munkaviszony keretében dolgozniuk, ekkor őket is megilleti a munkabérre jutó adójóváírás. A nyári munkavégzés tipikus esete a megbízási szerződés alapján végzett diákmunka. Az ezért járó munkadíj után  önálló tevékenységből származó jövedelemként kell adózni. 

 

 

 

Szerintem 

Sosem felejtem el azt a régi nyarat, amit mosogatással töltöttem, a Balaton-parttól 200 méterre, egy szálloda levegőtlen konyhájában. Csak a pénz motivált és az a külföldi kirándulás, amit a barátaimmal terveztem. Az első nap azt hittem, nem élem túl, ennél már csak  rosszabb lehet  a koszos edények és tányérok társaságában, gondoltam. A strandot csak a konyhaablakból láttam, arról nem is álmodhattam, hogy én is a hűsítő hullámokba vessem magam. Aztán ahogy teltek a napok, furcsamód  elkezdtem élvezni a zsírtól és ételmaradéktól koszos tányérok tisztítását. Ennek nem volt más különösebb oka, mint hogy a velem egykorú lányokkal kellemes beszélgetéssel fűszereztük a napi  nyolc  óra kemény munka-időt. Azóta is barátnők vagyunk, és ez minden tányért megért.

Szausev Xénia
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!