Belföld

2009.01.16. 10:43

Képzések minden szinten

<b>Veszprém</b> - Leginkább a számítástechnikai, illetve a nyelvi képzések a közkedveltek Veszprémben. Ezekkel ugyan önmagukban nem lehet munkát találni, de mással párban, nagyobb esélyt biztosít az elhelyezkedésre.

Deák Dóra

A Közép-dunántúli régióban található 24 munkaügyi kirendeltség teljesen egyenrangúan mûködik, ezekbôl kilenc megyénkben található. Az irodák között egyetlen különbség, hogy a megyeszékhelyeken egyes szolgáltatások megyei illetékességben maradtak. 

Ilyen például a foglalkozási információs tanácsadás, a humán-, a pszichológiai tanácsadás. A veszprémi kirendeltségen – akárcsak másutt – évente munkaerô-prognózist készítenek, amit aztán negyedévente aktualizálnak. 

Ebben próbálják felderíteni, milyen szakmákra van szükség a munkaerôpiacon, s a képzéséket is ebben az irányokban indítják. Megyénkben évrôl évre több mint ezer embert tudnak beiskolázni, közülük általában 400-an pályakezdôk. 

Ez utóbbiak körében a nyelvi képzések, a számítógépes tanfolyamok a sikeresek. Ezek önmagában nem elégségesek, de szükségesek az elhelyezkedéshez. A veszprémi kirendeltség és szolgáltató központban 2008-ban 336 ember vett részt különféle képzésen. 

Ezek nagy részét a Székesfehérvári Regionális Képzô Központon (SZRKK) keresztül bonyolították, de a helyi oktatási cégek is sokrétû átképzési lehetôséget biztosítottak ügyfeleiknek, tájékoztatott Nyírô István, a kirendeltség igazgatója. 

A beiskolázott 159 férfi különbözô szakmunkák közül választhatott. Ilyen volt például az ács-állványozó, a CNC-forgácsoló, nehézgépkezelô + raktárkezelô, könnyûgépkezelô, pincér, szakács, kômûves, de szerezhettek C kategóriás jogosítvány is. 

A nôk (177) körében a legnépszerûbb tanfolyamok fôleg a kereskedelemhez, illetve irodai munkákhoz köthetôek. Nagyon sokan választották az irodai asszisztens, a vállalkozási ügyintézô, a gépíró-szövegszerkesztô, a logisztikai ügyintézô, valamint az élelmiszer eladó és kereskedô– boltvezetô tanfolyamokat. 

Mindkét nem körében közkedveltetek az ECDL (számítógépes) tanfolyamok, valamint a nyelvi képzések (angol, német alap és középfok), melyek a meglévô képzettségeket egészítik ki. 

A Veszprém térségi ügyfeleik döntô hányadának (98 százalékuk) a képzési költségét teljes egészében a munkaügyi szervezet állta, ez az összeg 2008-ban meghaladta a 20 millió forintot. 

Havi ellátást, úgynevezett keresetpótló juttatást is biztosítottak számukra a tanfolyam teljes idôtartamára, mely a minimálbérrel megegyezô összeg volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!