Belföld

2015.04.12. 20:48

Nézőpont: a Jobbik nyerte az "ellenzékválasztást"

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választás egy "ellenzékválaszásnak" tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert.

Az elemző erről az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján beszélt vasárnap este az M1 aktuális csatornán, emlékeztetve, hogy az eredmény az első két jelölt közti kis különbség miatt csak a következő napokban válik hivatalossá. Mráz Ágoston Sámuel az időközi voksolás fontos szempontjának nevezte, hogy a választóknak nem arról kellett dönteniük, hogy ki kormányozza az országot, ráadásul a kétharmad sorsát sem tudták befolyásolni. Szerinte nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására.

"Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya" - fogalmazott az elemző. A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról is, hogy a Fidesz a közelmúltban lebonyolított veszprémi időközi parlamenti választásnál jobban szerepelt, hiszen szavazótáborának nem csak felét, hanem majdnem 60 százalékát mozgósítani tudta.

"Egy ember nem csinál nyarat, mégha a miniszterelnökről van is szó" - fogalmazott, arra utalva, hogy Orbán Viktor a voksolás előtti napokban személyesen is kampányolt a Fidesz jelöltje mellett. Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a választás üzenete a Fidesznek, hogy vissza kell szereznie a 2014-es szavazóit, a kormányfő pedig szerinte ezt a stratégiát hirdette meg évértékelő beszédében. A kormányfő ugyanis ekkor a bérből és fizetésből élőkhöz fordult, akiket a tavalyi kampányban a rezsicsökkentéssel sikeresen szólított meg - fejtette ki.

Szerinte Orbán Viktor 2018-ban szintén ezt a választói csoportot próbája majd meg jutalmazni az addigra elért gazdasági eredmények alapján. Az elemző úgy látja, a stabilitás egy nagyon komoly értéke a kormánynak, ezért nem számít kapkodásszerű kormányátalakításra. A Nézőpont Intézet vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy az eredményekből biztosan megállapítható, hogy véget ért a baloldali sikerszéria, vagyis nem oldódott meg a baloldal válsága, a választópolgárok nem tértek vissza az itt található pártokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!