Borászat

2012.09.30. 16:09

Készül az arácsiak bora

Balatonfüred - Szüreti mulatságot tartottak az arácsiak a szakiskola előtti parkban, melyen összegyűjtötték a szőlőt Arács borához, melyet majd Márton-napkor ízlelnek.

Varga Ibolya

Szombaton délután az iskola előtti parkban gyülekeztek a lakók, akik a felhívásnak megfelelően legalább egy fürt szőlőt hoztak magukkal. A szőlősgazdák közül többen egy-egy láda borszőlőt adtak a közösbe, akinek legalább egy-két tőke csemegszőlője van a kertjében, arról hozott kóstolót. Sokan a közeli zöldségboltokban szereztek be legalább egy fürtöt. A szőlőt nagy edényekbe gyűjtötték össze. Szakértő felnőttek irányításával gyerekek készítettek belőle mustot.

Még az idősebb felnőttek közül is többen mondták, hogy életükben először vesznek részt olyan szüreti mulatságon, melyen must készül. A friss szőlőlét meg is kóstolták, de azért ügyeltek arra, hogy maradjon  belőle, hiszen ebből készítik el Arács borát az utóbbi években. A  kész bort aztán a Márton-napi ünnepségen kóstolják  meg és nevezik el. Tavaly Tarnai Katalin névjavaslatát fogadták el, arácsi vedres lett a bor neve. A mulatságon a helyi óvodások adták elő sikeres műsorukat.  Jutalmul megkóstolhatták a friss mustot és hozzá  házi süteményeket is kaptak a felnőttektől.

Az est az Arácsi Népházban zárult, ahol Gál Helga, a Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója tartott előadást a boroknak a nemzetközi kapcsolatokban betöltött kitüntetett szerepéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!