Borászat

2013.08.28. 13:35

Hazai borrendek

A Csopak Galériában állították ki a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége vándorkiállításának fotóit.

Varga Ibolya

A megnyitó vendégeit Tóth Gyula, a Balatonvin Borlovagrend kincstárnoka köszöntötte. Megkérte őket, hogy egy perces néma felállással adózzanak a nemrégen elhunyt tagtársuk, Steinhausz György emléke előtt. Hartl Mónika, az országos szövetség marketing bizottságának elnöke arra emlékeztetett, hogy Magyarországon a Nyugat-Európai példák alapján 1976-ban alakult meg az első borrend Pax corporis - A test békéje néven. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 1988 november 16-án Budapesten alakult meg, az akkor már működő tizenhárom borrend egyhangú akaratából.

Tóth Gyula, Hartl Mónika, Praznovszky Mihály, Koczor Kálmán (Fotó: Varga Ibolya)

 

Az alakulás huszonötödik évfordulója alkalmából vándorútra indított fotókiállítást dr. Parznovszky Mihály irodalomtörténész, a Balatonvin Borlovagrend nagykövete nyitotta meg. Külön felhívta a nézők figyelmét arra a képre, melyen egy kisgyermek látható, akit babakocsiban tolnak, de mögötte ott van a bor. Talán egyszer majd ez a gyermek is kötődni fog valamiképpen a szőlőműveléshez.

Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend Egyesület elnök-nagymestere, az országos szervezet alelnöke abban bízik, hogy a hazai szőlőművelés és a borkészítés fejlődik a borrendek munkája által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!