Borászat

2015.12.27. 12:09

Buborék a borban - Egyre keresettebbek a habzóborok

Címkék#habzóbor

Egyre több pincészet készít habzó- vagy gyöngyözőbort a megyében is.

Marton Attila

A szénsavval dúsított borok itthoni térhódítása Villányból indult a kétezres években, ma már a legtöbb pincészet szortimentjében megtalálható a termék, mondta érdeklődésünkre Szászi Endre borász, aki hat évvel ezelőtt készített először habzóbort. A szakember úgy véli, egy jó gyöngyözőbor elkészítése nem könnyű: meg kell találni a megfelelő fajtát hozzá, amely kellően gyümölcsös és az átlagosnál magasabb savtartalmú. A hűtve kierjesztett alapborba – amely nem haladhatja meg a tizenegy alkoholfokot – fél évvel a szüret után speciális gépekkel nyeletnek el szén-dioxidot, ez a folyamat a szaturálás. Az eljáráshoz szükséges eszközök a legtöbb pincészetben nem állnak rendelkezésre, számos termelő egy budafoki pezsgőmanufaktúrában végezteti el ezt a folyamatot.

– Mivel az italok lelke a buborék, nagyon fontos, hogy finom buborékok keletkezzenek a szaturálás során, az üdítő, frissítő nedű behűtve aperitifnek is kiváló – magyarázza a borász.

A bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: három bar alatt gyöngyözőborról, három és öt bar között habzóborról, öt felett pedig pezsgőről beszélünk, emellett nagy különbség, hogy a minőségi pezsgő esetében az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, és nem utólag adják hozzá a szénsavat. A pincészetek fehér és rozé borból készítik el a maguk gyöngyözőborát, Szászi Endre szerint a chardonnay az egyik legalkalmasabb fajta a habzóbor elkészítésére.

Köteles Zsolt borkereskedő, étterem-üzemeltető kiemelte, a habzóbor az olasz proseccóból fakad, hazánkban is egyre divatosabb, évről évre több borász készíti. A fogyasztói érdeklődés kapcsán megjegyezte, belépő lehet az ár/értéket és a minőséget tekintve is a pezsgőkhöz. Úgy látja, bár népszerűségben még nem tudták felvenni a versenyt a pezsgőkkel, de az utóbbi években nem csupán a fajtákat tekintve bővült a habzóborválaszték, hanem a száraztól a félédesig többféle formában állítják elő. Tapasztalata szerint a legtöbben nyáron keresik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!