Borászat

2016.01.24. 11:26

A jövő borászgenerációja

Csopak – A legtehetségesebb fiatal borászokat tömörítő országos egyesület tagjai közé választották a helyi borászt, Kovács Tamást.

Marton Attila

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének 35 év alatti borászok lehetnek tagjai, a csoport munkájában jelenleg közel harmincan vesznek részt az ország tíz borvidékéről. A közösség minden évben bővül egy-két taggal.

– Lényegében az egyetlen olyan országos szakmai fórum, amelyben a húszas és harmincas korosztályba tartozó nemzedék jelenik meg: azok, akik meghatározó tagjai lehetnek a következő évtizedek hazai borászatának – mondta az egyesületről Kovács Tamás. A tősgyökeres balatoni fiatalember autodidakta módon tanulta ki a borkészítést, és immár hat éve vezeti a családi pincészetet.

Kovács Tamás, borász
Fotó: Szabó Miklós

A fórum a szakmai tapasztalatcsere és a szakmai presztízs mellett a felvételt nyert borászoknak és pincészeteiknek is hasznos, ugyanis az egyik legismertebb hazai borbárhálózat kizárólag az egyesület borait forgalmazza, jegyezte meg Kovács Tamás, aki mellett Bussay Dorottyát, a zalai borvidék ifjú borászát vették fel a tagok közé 2015 utolsó napjaiban. A megyéből a csopaki borász mellett az egyesület tagja Balatonfüredről Figula Mihály, a somlói borvidékről Kiss Tamás, valamint Badacsonyból Laposa Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!