Borosta

2010.09.09. 07:09

Az orgazmust könnyű színlelni, az erekciót azonban annál nehezebb

A férfiak zöme még mindig hallgat merevedési gondjairól, mivel ez a probléma jelenleg is tabu. Vas megyében az országos adatokat figyelembe véve 13 ezer 500 beteggel kell számolni, közülük azonban csupán 179 kap hatékony kezelést, mivel a betegek többsége még mindig nem fordul időben orvoshoz.

Bajdó Bettina

Az orgazmust könnyű színlelni, a merevedést azonban annál nehezebb. A merevedési zavar, azaz az erektilis diszfunkció az az állapot, melyben a férfi képtelen a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges erekció létrehozására, illetve fenntartására. A nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a negyven év feletti férfiak 52 százaléka szenved a merevedési zavaroktól. A világon 150 millióra, Európában pedig 31 millióra becsülik a betegek számát. Ez a szám Magyarországon mintegy félmillióra tehető. Noha párkapcsolati probléma, a férfiak 83 százaléka mégsem beszéli meg partnerével a merevedési gondjait.

Prof. dr. Engert Zoltán Vendel egyetemi tanár, a Markusovszky urológiai osztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozza, hogy nem szégyen a potenciazavar, hiszen a merevedési nehézség lehet a háttérben. Különböző betegségek szövődményeként, illetve akár a túlfeszített élettempó következményeként is jelentkezhet. Gyógyítása ma már egyáltalán nem reménytelen.
- Fiatal korban általában pszichés okok miatt fordul elő, idősebb korban pedig a kor előrehaladtával, szervi okok állhatnak a hátterében - folytatja a főorvos - Az organikus okok között szerepelhetnek ideggyógyászati problémák, mint a Parkinson-kór vagy az agyvérzés utáni állapot. Kismedencei műtétek után is előfordulhat merevedési zavar, de érproblémákra vagy hormonális okokra is gyanakodhatunk. Gyógyszer mellékhatásaitól is lehetnek valakinek merevedési problémái, egyes nyugtatók vagy vérnyomáscsökkentők is korlátozhatják a libidót.

Bár egyre többet lehet hallani a problémáról, a betegek zöme még mindig nem fordul orvoshoz. A legtöbben úgy vélik, hogy zavarba hoznák az orvosukat, s tabunak  tartják a problémát. A férfiak jelentős tábora még mindig úgy gondolja, hogy az orvos nem tartaná valósnak a gondját, illetve, hogy nincs erre hatékony gyógyszer. Ez azonban már nem így van.
- Ma már megoldható, hogy azok a férfiak, akiknek libidójuk, azaz nemi vágyuk ugyan erős, ám erekciójuk, vagyis közösüléshez és kielégüléshez nélkülözhetetlen merevedésük nincs vagy nem megfelelő mértékű, egyszerű tablettás kezeléssel visszanyerhetik férfierejük, teljesítőképességük javát - teszi hozzá a főorvos - 1998 óta van hatékony szer, a kék gyémánt, mellyel 20 millió férfit kezelnek világszerte. Másodpercenként kilenc-tíz tablettát adnak el világszerte.

A gyógyszereket egyébként két csoportba sorolhatjuk: vannak az úgynevezett rövid hatású szerek. Ezek a bevétel után fél-egy órán belül hatnak, s akár hat óráig is kifejthetik hatásukat. A másik csoport a tartós hatású készítményeké, ezek akár 24 órán keresztül is hathatnak. Mivel a gyógyszereknek vannak mellékhatásai, s más medicinákkal együtt nem szedhetők,  minden esetben orvosi, lehetőleg urológus szakvélemény kell a receptíráshoz. Prof. dr. Engert Zoltán Vendel  hangsúlyozta, hogy egyre több a hamis szer, melyhez könnyedén hozzájuthat bárki, akár az interneten keresztül, szórakozóhelyeken vagy akár a piacon.
- Sajnos ezek eredete nem mindig ismert, készítésük nem ellenőrzött, ezért nagyon veszélyesek lehetnek, akár halált is okozhatnak.

Ezen kívül léteznek még olyan szerek, melyekkel  elérhető az erekció sorolja a főorvos
- A pornóiparban is ismert az az injekció, amelyet a pénisz barlangos testébe kell fecskendezni, értágulatot okoz, s azonnal hat. Vannak vákuumos eszközök is, ezek kezelése azonban nehézkes, még hegesedést is okozhatnak. S léteznek protézisek, de ezek drágaságuk miatt nem terjedtek el nálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!