Konferencia Veszprémben

2024.05.08. 14:00

Védelmi ipar – iparbiztonság

Védelmi ipar - iparbiztonság címmel rendeztek konferenciát a Pannon Egyetemen május 8-án. A fővédnök Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója és Gelencsér András, az egyetem rektora volt. A rendezvényen előadást tartott Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára.

Benkő Péter

A hazai védelmi ipar az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, régiónkban számos beruházás valósul meg, Várpalotán, Zalaegerszegen hadiipari központok alakulnak. A Pannon Egyetem hagyományaira, korszerű kutatási-képzési portfóliójára építve részt kíván venni a fejlesztésekben, kiszolgálva a speciális igényeket. Ezeket ismertették a konferencián.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Gelencsér András köszöntőjében rámutatott, a nagy érdeklődés jelzi a téma fontosságát, ami nem véletlen, hisz a biztonság szükségleteink legfontosabbika. – Mindenekfelett áll, de az elmúlt években veszélybe került, ezért felértékelődött, csakúgy, mint azok a tevékenységek, melyek a védelem megteremtésével kapcsolatosak. A régió fontos szerepet tölt be a védelmi ipar szélesítését célzó fejlesztésekben, az egyetem meghatározó szerepet játszik a régióban, műszaki képzései révén rendelkezik azzal a szakmai tudással, melyet a védelmi ipar hasznosíthat. Ezért fontos, hogy szerepet vállaljunk a tudományos kutatás-fejlesztési háttér biztosításával – mondta el Gelencsér András.

A konferencia megteremtheti az alapját az együttműködéseknek, bemutatva a szektor kihívásait, melyek az ország előtt állnak. Birkner Zoltán kuratóriumi elnök három dolgot nevezett meg, mely által sikeres, versenyképes egy egyetem. Értse, hogy magas szintű oktatást kell nyújtania, tudja, hogy az attól magas szintű, ha a kutatás-fejlesztésben, innovációban jártas, és a változó világban markánsan részt vegyen regionális szerepében. – Ilyen a versenyképes egyetem. A kuratórium azon dolgozik, hogy betöltse az állam által rárótt társadalmi-gazdasági szerepet. A várpalotai hadiipari komplexum úgy lesz még jelentősebb, ha a Pannon Egyetem segíti, a magyar hadiipar pedig úgy fejlődik, ha az egyetemek részt vesznek a közös munkában – hangsúlyozta Birkner Zoltán.

Ezután a védelmi ipar fejlesztéséről szólt Kutnyánszky Zsolt. Elmondta, a minisztérium és a Pannon Egyetem között nemrég aláírt együttműködési megállapodás egy korábbi újragondolása; feltett szándékuk, hogy az egyetemnek igen komoly szerepet szánnak. Ismertette a magyar védelmi ipar több mint százharminc éves történetét, mely a Monarchia idejére nyúlik vissza. A közelmúltra, a hidegháború végéhez kanyarodva hangsúlyozta, hatalmas sokk érte a szegmenst, a honvédség létszáma redukálódott, elveszítettük piacunkat, GDP-arányos védelmi kiadásaink radikálisan csökkentek. – Viszont a kormány évekkel ezelőtt elindította a honvédség megújítását, a régi haditechnika kivezetését, a védelmi ipar revitalizálását. Első volt a védelmi kiadások növelése, tavaly a GDP két százalékát tudtuk már védelmi célra költeni, a kormány ebből nem enged – fogalmazott. A magyar védelmi ipari stratégiát 2021-ben fogadták el, s elkezdődött az újraépítés. Hármas célrendszert fogalmaztak meg – az ellátásbiztonságot, az innovációt és kutatás-fejlesztést, valamint a védelmi szegmens jövedelmezővé tételét.

Az államtitkár előadása után körképet kaphattunk a hazai védelmi ipar helyzetéről, a katasztrófavédelem iparbiztonsági hatásköreiről, az egyetem védelmi iparhoz, iparbiztonsághoz kapcsolódó kutatási, innovációs, képzési lehetőségeiről, a potenciálisan robbanásveszélyes munkahelyek kihívásairól, az iparbiztonság helyéről, szerepéről, valamint a karbantartásról, a digitalizációról kritikus környezetben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában