Borosta

2010.09.23. 11:00

Férfiak a tűzhely mellett: mérnök a konyhában

Ma már a férfiak is kiveszik a részüket a házimunkából, bár sokan nem szívesen vállalják, hogy porszívót, fakanalat fognak a kezükbe. Pintér Gábor beengedett minket a konyhájába, s bemutatta főzőtudományát is.

Napló Online

A múlt század ötvenes éveitől, amikor a nők tömegesen munkába álltak, a férfiak általában nem adták fel azt a kiváltságukat, hogy távol maradjanak a háztartási gondoktól. Azóta a nők egy része a napi nyolc óra munka után egyedül vág neki a második műszaknak. Azokban a családokban azonban, ahol a szülők már úgy nevelték a fiúkat, hogy kivegyék a részüket az otthoni munkából, a férjek természetesnek veszik a munkamegosztást. S bár a férfiak nagy része otthon végez valamilyen házimunkát, még mindig tabunak számít, hogy ezt fel is vállalják mások előtt. Minden háztartásban vannak olyan tennivalók, amelyeket valóban inkább a nők, illetve a férfiak tudnak elvégezni, elsősorban fizikai adottságaik miatt. Nehéz tárgyak, bútorok elmozdítása, szerelés például nem nőknek való feladat. Míg más képességeket igénylő feladatok, mint a varrás, lakberendezés, leginkább a nőknek testhezálló. Kivételek természetesen mindig akadnak, az otthoni munka megosztásnak két ember döntésén kell alapulnia.

Vannak olyan háztartási teendők, amelyek korábban valóban a feleség feladatkörébe tartoztak, mint a bevásárlás, főzés, takarítás. Ezek mindegyikét kiválóan, s gyakran nagyon szívesen el tudják végezni a férfiak is. Így van ezzel a szombathelyi mérnök, Pintér Gábor is, aki szereti tudását fejleszteni a konyhában. Ottjártunkkor éppen egyik nagy kedvencét, spagettit főzött.

Általában én gyúrom a tésztát is, nem szeretem az előre csomagolt ételeket  meséli Gábor. A párommal együtt élünk, beosztottuk egymás között a házimunkát. Én vállaltam a főzést, a többi az ő dolga. Természetesen azért besegítünk egymásnak. Nagyon élvezem a főzést, szinte mindent el tudok készíteni. Sajnos azonban hétköznap kevés időm van a konyhában ténykedni, mivel a párommal mindketten dolgozunk, s csak késő délután érünk haza. Hétközben megoldjuk az ebédet a munkahelyünkön, este csak ritkán eszünk, azonban hétvégén birtokba veszem a konyhát.

Pintér Gábor elárulja azt is, hogy soha nem tanult főzni, tudását ő maga fejlesztette otthon a konyhában. Nagyon szereti az olasz konyhát, de szívesen főz krémleveseket és kedveli a különféle ízesítésű húsokat is. Nemcsak főzök, hanem sütök is  folytatja a fiatal férfi.  Olyan édességet még nem találtak ki, amit még egy kis csokoládé ne tenne jobbá. Most a sláger nálunk a bécsi túrótorta. De tudok marcipánt is készíteni, húsvétra én gyúrtam a nyulakat. Nincs szakácskönyvem, ha hallok egy jó receptet, akkor utánanézek a neten, majd a saját ízlésemre formálom az ételt. Általában két órát töltök a konyhában, s ha befejezem a főzést, sütést, akkor rendet is rakok magam után. Szerencsére mosogatni nem nagyon kell, hiszen van mosogatógépünk, abba bele lehet pakolni mindent. Gábor hozzáteszi, akkor sem esne le az ujjáról a gyűrű, ha bepakolna a mosógépbe, ám mire eszébe jut, hogy mosni kellene, addigra a párja megold mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!