Borosta

2010.11.05. 13:28

Férfi gond: ha csütörtököt mondunk...

Házasságok derékba törője, férfiönérzet romba döntője a merevedési zavar. Aki csődöt mond az ágyban, sikertelen lehet a mindennapokban is. Ezért rendkívül fontos, hogy legyen erőnk őszintén szembenézni a problémával.

Horváth-Balogh Attila

Ehhez most dr. Cserháti István nagykanizsai urológus adjunktus segítségét kértük, aki szerint minden férfinak tájékozódnia kellene a merevedési zavarról, mert sokkal rosszabb úgy szembesülni vele, hogy nem tudunk róla semmit. Mint leszögezte, a lehető legszerencsétlenebb dolog, amit tehetünk, ha misztifikáljuk, s beletörődünk, akár egy gyógyíthatatlan betegségbe - holott különböző kezelésekkel javítható állapotról van szó.

- Akkor beszélünk merevedési zavarról, ha valaki rendszeresen, ismétlődően képtelen a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésére, fenntartására - mondta a szakember, aki azt is hangsúlyozta, a jelenség nem azonos az impotenciával, ami a merevedésre való teljes képtelenséget jelenti. - A szaknyelven erektilis diszfunkciónak hívott problémát betegség, lelki és testi baj egyaránt kiválthatja. Így például az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-, illetve különféle hormonális problémák, depresszió és krónikus tüdőbetegség.

Gyakori, hogy a merevedési zavar olyan betegség előjele, ami a szervezet egészében korlátozza a vér áramlását. Ezen kívül prosztata-, húgyhólyag-, vagy bizonyos bélműtétek, sőt, az előbb felsorolt betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek is hatással lehetnek a szexuális életre.

Az urológus szakember hozzátette: a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, továbbá a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai felismerése alkalmas lehet a merevedési zavar megelőzésére. Ha pedig már találkozunk a problémával, az első lépés - s ezt nem győzte hangsúlyozni - az okok feltárása, mert csak ez alapján lehet kiválasztani az optimális gyógymódot. Ebből ugyanis többféle létezik: gyógyszeres kezelés, érműtét, vákuumpumpa használata, esetleg péniszprotézis beépítése, pszichoterápia, illetve különböző alternatív gyógymódok, gyógynövény-készítmények is rendelkezésre állnak. Az alkalmazott terápiák, eszközök közül talán a vákuumpumpa használata mozgathatja leginkább a férfiak fantáziáját. Ez egy olyan eszköz, melynek műanyag harangja a hímvesszőre húzható. A harangban egy hozzá kapcsolódó pumpa segítségével vákuumot hozunk létre, aminek hatására a pénisz felületi elvezető vénái összenyomódnak - ennek következtében jön létre a körülbelül fél óráig tartó merevedés. S van még egy, kevésbé kellemes módszer, ami tényleg borzadállyal tölthet el bennünket: a pénisz öninjekciózása. De talán mindenkinek jobb, ha ezt hagyjuk is...

A segítség néha tányéron érkezik
A kínai étrendi előírások szerint a tojás és az édes rizs kiválóan pótolja a szexuális játékok közben elveszített energiákat. A Nagy Fal mögött potencianövelés céljából előszeretettel tesznek még az asztalra kígyót, rákot, rigó-, esetleg galambhúst. Indiában mézzel keverik össze a tojást, de számos fűszernövény, például a fahéj, a ginzeng és a gyömbér is képes fokozni a szexuális vágyat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!