Borosta

2010.12.03. 16:22

Mérei Tamás: Jó ebben a városban élni

Mérei Tamás a Savaria Szimfonikus Zenekar eddigi legfiatalabb igazgatója, és másfél éve kétségtelenül fiatalos lendülettel látott neki a munkának. Több olyan koncertet szervezett, amelyek révén a zenekar mára még nagyobb országos hírnévre tett szert.

Peltzer Géza

Szerda délre beszéltük meg az interjút, az igazgató - aki egyben kiváló csellóművész is - már kész ötlettel várja a fotósunkat: kihozza a csellótokot a Bartók Terem udvarára, ahol történetesen szakad a hó, hogy ott készítsük el a felvételt, mert az olyan "macsós" - végül is férfi oldalról van szó. A tervet elfogadjuk, elkészül a kép, majd a presszóban  forró csoki mellett beszélgetünk. Tamásnak számos gyermekkori élménye van a Bartók Teremről, hiszen szülei a zenekarban játszottak.

- Akkoriban kicsit másképp nézett ki a koncertterem környéke, de arra biztosan emlékszem, hogy amíg szüleim bent gyakoroltak, én szivacstenisszel játszottam az udvaron. Lehet, hogy egy-két labdám még most is fenn van a zsinagóga tetején - emlékszik vissza az igazgató a kezdetekre. - Akkoriban mindenkit ismertem, például az első csellótanárom még most is játszik a zenekarban, kicsit furcsa érzés, hogy az egykori tanítvány most főnök lett.

Amikor odabent megszólaltak a harsonák, akkor Tamás letette a teniszütőt, és bement a terembe, mert nem tudott ellenállni ennek a hangnak. Ahogy előre haladt  tanulmányaiban, elkerült Szombathelyről, elvégezte az akadémiát, majd négy évet Amerikában, hatot pedig Ausztriában töltött, de egyáltalán nem bánja, hogy mint  a zenekar direktora visszakerült Szombathelyre.

- Több zenészkollégám van, akik hozzám hasonlóan messzire kerültek szülővárosuktól, mind azt mondják, jól érzik magukat, ahol élnek. Én bárhol is éltem, mindig haza vágytam, de ez nem honvágy. Egyszerűen itt szeretek élni.

A fiatal igazgató nagy elánnal vetette bele magát tavaly a munkába, egy sor olyan koncertet hozott tető alá, amely az eddigiekhez képest szokatlan volt (Hollywood Classics, operakoncertek, koncert lézerrel, gospel stb.) amelyek új híveket szereztek a komolyzenének. A számok is őt igazolják: idén hetven százalékkal többen látogatták a Bartók Termet, mint egy évvel korábban. Most  a december 21-i, idén már második jótékonysági  koncerten dolgozik. A hangverseny az MSH-ban lesz, a bevételt a vörösiszap-károsultak kapják, fellépők: Auth Csilla, Koós Réka, Vásáry André, és Sasvári Sándor. Az est házigazdái Németh Judit, és Trokán Péter színművészek lesznek. Ebből is kitűnik, hogy a zenekar felvállalta, hogy a hazai komolyzenei együttesek között elsőként nyit más műfajok, elsősorban a könnyűzene felé. Most például Balázs Fecóval tárgyalnak, azt tervezik, hogy jövőre Sitkén is fellép az akkor hatvanéves  zenésszel együtt a zenekar. A szimfonikusok Sitkén - ez valóban merész gondolat.

Tamás sorolja a terveket, szinte közbe kell vágnom, hogy megkérdezhessem, ha előre tudja, mennyi munkával jár az igazgatói megbízatás, akkor is elvállalja-e ezt  a feladatot?

- Természetesen, hiszen annyi  pozitív élmény ér, különösen, amikor a telt házas koncerteken nézem a boldog arcokat, hogy ez mindenért kárpótol.

De úgy látszik, nem elég neki az a  munka, amit a zenekar ad, mert nemrég  elvállalta a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét.  Itt is vannak tervek szép számmal,  Mérei Tamás azt mondja, talán pénz is lesz hozzá. A cél az, hogy az ide látogató vendégek úgy érezzék, hogy egy másik korba lépnek be, amikor eljönnek a karneválra. A beléptetés a tervek szerint római stílusú kapukon történik.

A karnevált gyakran éri az a kritika, hogy csak négy napig tart, aztán egy évig megint semmi sem történik a városban.

- Szeretnénk Szombathely rómaiságát maradandóvá tenni, és ennek látható jelét is adni. A római korra jellemző szobrok, és a diadalív egész évben láthatók lehetnének a városban, elkészül végre az Isis-szentély is, ami egész évben üzemel majd. A Savaria karnevál talán a város legnagyobb értéke, vigyáznunk kell rá.

Öregszenek a koncertlátogatók

Európa, és a világ öregszik, öregszenek a koncerttermek nézői is. A felelős zenekarvezetőknek el kell gondolkodniuk azon, mit tegyenek. Eötvös Péter európai hírű magyar karmester azt mondta, csak azok a zenekarok fogják túlélni ezt a kritikus időszakot, amelyek megtalálják saját egyéni profiljukat. Nem könnyű, de nincs más út. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!