Borosta

2011.02.14. 11:46

Másodszor is aranysarkantyús

Ajka - Ramasz László néptáncos másodszor érdemelte ki az Aranysarkantyús címet.

Tóth B. Zsuzsa

A békéscsabai szólótáncfesztiválon szerezte a fiatal tehetség az elismerést. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes szólistájaként képviselte egyedül Ajkát a versenyen. A Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány és a Békés megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nopnprofit Kft. Kulturális Irodájának együttműködésével szervezett megmérettetés évtizedek óta megteremti a legrangosabb fórumot a néptáncosoknak, hogy számot adhassanak tudásukról.

A férfi szólisták kötelező táncként nagyecsedi magyar verbunkot és ördöngősfüzesi sűrű magyar és ritka fogásolást adtak elő. A szabadon válsztott táncok Magyarország és Erdély kulturáját képviselték, tükrözve a magyar tánchagyomány, valamint hozzá tartozó viseletek és a színpadi magatartás változatosságát. Ezúttal is a Martin György Néptáncszövetség által archivált anyagok biztosították a felkészülés alapját, csakúgy, mint a kötelező táncoknál.

Ramasz László gyimesi féloláhost és verbunkot adott elő a turai Zagyva Banda zenei kísérete mellett. Mentora, Kádár Ignác pedig gardonon játszva egészítette ki a zenekart. A különleges műfaj színpadi bemutatása követte Blága Károly és Zerkula János gyimesközéploki adatközlők mozdulatait, a versenyző személyisége pedig elevenné tette mindazt a fesztiválon. A verseny végeztével az Aranysarkantyús címet Németh Ildikó, a zsűri elnöke adta át Ramasz Lászlónak, aki így 2013-ban már az Örökös aranysarkantyús címért indulhat. Az első kitüntetést négy évvel ezelőtt szerezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!