Borosta

2011.02.04. 10:18

Méretre és tudásban is különböznek

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója az első tábla-pc, az Ipad megjelenését. A versenytársak persze nem hagyhatták ezt szó nélkül.

Szakony Attila

Jelenleg három típus közül választhatnak mindazok, akik tábla-számítógépet szeretnének. Az alapnak persze az Apple Ipad számít, ám időközben megjelent a piacon a Samsung GalaxyTab, és nemrég a mindössze 5 collos Dell Streak is. Előbbi kettőt magunk is kipróbálhattuk, tesztelve köztük a különbséget.

Magyar embert persze az ár érdekli elsősorban, az Ipad beszerzése konfigurációtól függően 160-tól 260 ezer forintig terjedő kiadást jelent, a GalaxyTabért nagyjából 190 ezer forintot kell fizetnünk. Igaz, utóbbit mobilszolgáltatóknál ezen összeg akár feléért is megkaphatjuk, ám különféle feltételekkel.

– Méretre jelentős különbség van a két gép között, hiszen az Ipad 9,7, a GalaxyTab érintőképernyővel rendelkezik – magyarázta Varga Bálint, a Kanizsaprofil Kft. mérnök-informatikusa Nagykanizsán. – Az Apple terméke fém, a Samsungé pedig műanyag burkolatú, ez már jelzi, hogy a súlyuk is eltér, az előbbi közel a duplája az utóbbinak.


A leírás szerint az Ipad ütés- és törésálló, ám a negyedmilliós készüléket – bevalljuk – nem mertük kétkilós kalapács segítségével letesztelni. Inkább a funkciókra figyeltünk, valamint a gyorsaságra, megbízhatóságra.

– A GalaxyTab a nyílt forráskódú android 2.2-es operációs rendszert használja, míg az Ipad az Apple által fejlesztett Iphone OS 3.2-re épül – tette hozzá Varga Bálint. – Mindkettő gép komoly memóriával van szerelve, az Ipad akár 64 gigabyte-os is lehet, a Galaxy alapból legfeljebb 32, de ez bővíthető. Természetesen a bluetooth, wifi, gps mindegyiken alapfelszereltségnek számít.

Videonézegetésre, játékra, internetezésre, olvasásra mindkét gép kiváló volt, sebességben sem lehetett köztük jelentős különbséget észrevenni. Telefonálásra persze a kisebb, farzsebben is még elférő, elölhátul videohívásra is jó kamerával felszerelt GalaxyTab volt alapból alkalmasabb – az Ipad illeszthető headsettel oldja meg ezt a feladatot.

S ha valaki mindezek alapján még mindig nem tudná eldönteni, hogy melyiket válassza, érdemes inkább egy kicsit várni. Az idei év ugyanis a tábla pc-k esztendeje lesz. Hamarosan megjelenik ugyanis a Motorola Xoom, a HP Topaz, az Acer Tegra 2, a Blackburry Playbook, az Ipad 2, s hogy kínai terméket is említsünk: a Honeycomb. Lesz tehát miből válogatni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!