Borosta

2011.04.04. 13:53

Pánikgombbal, nyomkövetéssel

Az okostelefonok megjelenése jelentősen szélesítette az alkalmazások körét, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kártékony kémprogramok terjedésével is számolni kell. Vajon tudjuk-e, milyen információkat árul el rólunk a telefonunk, s mire jók például a GPSEC-készülékek?

Sámel József

A szakemberek szerint már manapság is lehet találkozni a mobil készülékeket fenyegető kémprogramokkal, jóllehet a mobilos károkozók még nem terjednek olyan gyors ütemben, mint PC-s társaik.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kémprogramok nem jelentenek veszélyt. Azt, hogy a megfigyelés egyre egyszerűbben oldható meg a mobilok esetében is, jól bizonyítják például a legális Neo-call és FlexiSpy nevű szoftverek is. Ezen programok képesek a háttérben SMS-üzeneteket küldözgetni úgy, hogy a telefon tulajdonosa erről mit sem sejt. A kémprogramok – amellett, hogy figyelik a kezdeményezett és fogadott hívásokat –, még a leütött billentyűket is naplózzák. A FlexiSpy ráadásul arra is lehetőséget biztosít, hogy a GPSszel felszerelt készülékek aktuális fizikai pozícióját egy webes felületen keresztül megtekinthetővé tegye.


A szakemberek azért néhány jó tanáccsal is szolgálnak, így például a telefonok esetében is célszerű rendszeresen telepíteni a frissítéseket, illetve egy víruskereső alkalmazása sem árt. Az is fontos, hogy lehetőség szerint ne adjuk ki kezünkből a mobiltelefonunkat, a támadók ugyanis az esetek zömében csak úgy tudják telepíteni a kártékony programokat, ha fizikailag is hozzáférnek a készülékünkhöz.

A telefon helyének GPSkoordinátákkal való meghatározását amúgy hasznos dolgokra is lehet használni. A hazai piacon már van olyan telefon, amely veszélyhelyzet esetén S. O. S.-jelzéseket indít.

– Ez a fajta telefon és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás elsősorban családok számára lehet hasznos – mutatta a készüléket Kisházi Gábor, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. területi vezetője. – A GPSECkészülék a pánikgomb megnyomásakor azonnal segélykérő hívást indít a megadott telefonszámra, de közvetlenül a szolgáltatást nyújtó bizton- sági céget is riasztani lehet. Mivel a telefon egy műholdas nyomkövetővel is fel van szerelve, természetesen nyomon lehet követni a telefon tulajdonosának útvonalát, így például a szülő informácót kap arról, hol van éppen a gyermeke.

Ez utóbbi funkció miatt néhány fuvarozó cég is alkalmazza már a készüléket, ezzel ugyanis nemcsak a járművek, hanem a sofőrök mozgását is figyelemmel lehet kísérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!