Borosta

2011.05.21. 05:31

Más dimenzióban pörögve

Laza mozdulatokkal indítanak, szinte csak a cipő orra érinti a padlót. Aztán a ritmus felpörgeti a lábakat és a kezeket. Néhány pillanattal később a földön, tenyéren állva folytatódik a gyakorlat, sőt, a bátrabbak azonnal bevetik a látványos fejen pörgést.

Benedek Bálint

A fiatal No Rools Family break csapatának lélegzetelállító bemutatója mindenhol hatalmas siker. Bennünket ezúttal állandó bázisuk, a Cserháti-csarnok helyett a Kőrösi-iskola termében tartott edzésen örvendeztettek meg ezzel a különleges élménnyel.

A nagykanizsai breakes ifjak közül Bódi Lóránt és barátnője, Bellér Aliz már több mint tíz éve rendszeresen jár versenyekre. Kettejük elhivatottságát látva előbb a közeli barátaik, majd a fiatalabbak is csatlakoztak hozzájuk.

– A banda névválasztása, a No Rools Family sem véletlen. Bár a fantázia szüleménye, mégis az összetartozásra utal, hisz mi egy nagy család vagyunk – mondta a 25 éves Bódi Lóránt. – Ettől függetlenül tisztában vagyunk azzal, hogy a break-táncot itthon még mindig az underground kategóriába sorolják. Lóránt és Aliz az elmúlt öt év során bejárta Európát, hiszen nyaranta különféle országokban dolgoznak, illetve táncolnak. Szerintük nem kell messze menni, ugyanis már a határ túloldalán, Horvátországban is szívesen fizetnek egy-egy látványos breakelésért.

– Előfordult, hogy néhány hónap alatt végigturnéztuk a városokat. Ez a pénzkeresésen túl hatalmas buli is volt – folytatta Lóránt. – Az útjaink során találkoztunk a break ikonjaival, akik számunkra éppen olyan nagy nevek, mint a labdarúgásban David Backham.

De a csapat tagjai hazai pályán is feltalálják magukat. Ha tehetik, hetente többször edzenek, s minden nevesebb viadalon megmutatják a tudásukat. Noha a break főleg a freestyleról vagyis a szabad, kötetlen táncról szól, a dél-zalaiak egy teljesen új, Keresztapa című show-műsorukkal aratnak sikereket. A látványos elemekkel tarkított produkcióban a fiúk mellett lányoknak is jutott szerep.

Az egyik fiatal titán, a 16 éves Mátrai Christopher kijelentette: a break nem pusztán egy tánc, ez már életforma.


– Az utcán, MP4-es lejátszón hallgatom a hip-hop zenét, s ha egy adott ütemre hirtelen beugrik egy mozdulat, azt egyből lekövetem – így Christopher. – A járókelők olykor meglepődnek, sőt, talán azt gondolhatják, nem vagyok egészen normális. Arról viszont fogalmuk sincs, hogy én már egy másik dimenzióban pörgök.

Ezzel a többiek – Mózes Nikolett, Kiss Nikolett, Szabó Roxána, Kovács Valter és Boros Barnabás – is egyetértettek, hisz a breakben egyesül az ütem, a mozdulat, a nevetés, a szomorúság, a szeretet és a gyűlölet.

– Ha szerencsés vagy és lesz csapatod, akkor nemcsak nagyon jó barátokat, hanem családot is szerzel – mondták. – A break megmutatja milyen ember vagy, megtanulsz küzdeni, kompromisszumot kötni, s soha nem adod fel a reményt. Néhány rúgás a homlokra. 


A legrutinosabb breaktáncosok is megsérülnek olykor: a gyors fejenforgás közben például előfordult, hogy a versenyzők karjaiban elpattantak a hajszálerek. A nézők pedig néhány homlokrúgás után megtanulják, hogy tisztes távolból kell nézniük a mutatványokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!