Borosta

2011.07.22. 08:32

Gyimesi Valér már huszonkét éve úszómesterként dolgozik

A Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő törzsvendégei között biztosan nincs olyan, aki nem ismerné Gyimesi Valért. Az úszómester immár 22 éve figyel a fürdőzők biztonságára.

Bajdó Bettina

- 1968-ban születtem Szombathelyen - mondja az úszómester , s itt is nőttem fel. Először az Aréna utcai óvodába jártam, majd az általános iskolás éveimet a Zrínyi iskolában töltöttem. Utána következett a Kanizsai Dorottya Gimnázium, itt tettem le az érettségit. Sajnos édesapámat korán elveszítettük, ezért nem tanultam tovább, hanem elmentem dolgozni. Ám a tanulást nem hagytam abba, folyamatosan képeztem magam. Elvégeztem egy hitoktatói tanfolyamot, majd a Berzsenyi Dániel Főiskolán technika szakon diplomáztam. Sokan kérdezik tőlem, hogy miért. Erre azt felelem mindig, hogy olyan kérdésekre kerestem a választ, melyre csak a könyvekből nem kaptam volna. Mindezt már munka mellett végeztem, nehéz volt egyeztetni a tanulást a munkával, de azért sikerült. -

Valérnak, a saját bevallása szerint szerteágazó az érdeklődési köre, s több végzettséggel is rendelkezik, mégis úgy döntött, hogy úszómesterként helyezkedik el. Immár 25 éve dolgozik a szombathelyi fürdőben.

- Egészen véletlenül cseppentem az uszoda világába - folytatja Valér. - Mindig is szerettem úszni, s úgy gondoltam, hogy tudok is. Láttam, hogy indítanak tanfolyamit, s mivel édesapám halála után kellett a munka, belevágtam. Azóta pedig itt is ragadtam. A legfőbb feladatom a medencék ellenőrzése és felügyelete, ám emellett nagyon szerteágazó a munka. Figyelek például a tisztaságra is, a hangosbemondóban is az én hangomat hallják a vendégek, s én igazítom el a fürdőzőket is. Természetesen mindezt amellett, hogy figyelek a medencékben úszókra. Úgy veszem észre, hogy egyre kevesebbszer kerülnek bajba a vendégek, talán ez köszönhető annak is, hogy már óvodás kortól van lehetőség az úszástanulásra. Ez utóbbit egyre többen használják ki. -

Valér nemcsak az uszodában figyel a fürdőzőkre, hanem szabadidejében is. Ahogy ő mondja, nem tudja félretenni hivatását.

- Ha a családommal, a feleségemmel és a kicsi lányommal vízparton pihenünk, akkor önkéntelenül a vizet nézem  - teszi hozzá az úszómester. Már két karcsapásból meg tudom állapítani, hogy ki, mennyire tud úszni. volt már olyan, hogy segítettem a bajba jutottaknak a tengerparton is. Spanyolországban egy idős férfit forgatott meg a hullám, amint láttam, hogy bajba kerül, azonnal a segítségére siettem. A saját családomat is mentettem már a hullámok közül. A feleségem és a sógornőm is a hullámok fogságába került, egyszerre kellett kihúznom őket a tengerből.-

Gyimesi Valérnek egyre kevesebb szabadideje van, ha akadnak üres órái, akkor azokat a lányával tölti. Régebben zenekarban is zenélt, játszott szintetizátoron gitáron, furulyán és szájharmonikán is. Ma már csak otthon zenél.

Petra most múlt hároméves - simogatja meg kislánya fejét - , próbálok minél több időt tölteni vele. Egyre többször viszem magammal az uszodába, egyre biztosabban mozog már a vízben. Nem erőltetem a víz szeretetét, de látom rajta, hogy ő is rajong érte. Nyaralni is indulunk, van egy kis ház a Balaton partján, nem messze a víztől. Gyönyörű a kilátás és teljes a nyugalom, ott szeretnénk két hetet eltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!