Borosta

2011.09.06. 09:40

Férfias játékok, élethosszig

A makettezők általában férfiak. Az oka talán az lehet, hogy ez a hobbi főleg a haditechnika és egyéb járművek iránti fokozott érdeklődésen keresztül ejti rabul a gyerekeket. A szenvedély élethosszig tart.

Varga Andor

A zalaegerszegi Apáczai ÁMK-ban működő, Farkasfalka fantázianevű szakkör három tagjával ültünk le beszélgetni a makettezésről, és Gyenese Aladár, Hajdu István, valamint Szekér Géza sietett egyértelművé tenni: ez a randevú alig valamiben felel meg a makettezés valóságának.

– Ez nem csapatjáték, csak egyedül, nyugodt körülmények között lehet csinálni – fogalmazott utóbbi. – Sörözni, meccset nézni lehet haverokkal, de a makettezőt még a szűk család is zavarja.

– Szinte teljesen ki tudom zárni a külvilágot – tette hozzá Hajdu István. – A feleségem sokáig nem is értette, miért nem hallom meg, ha ilyenkor szól hozzám, elvégre a fülemmel nem makettezek.


Azt mesélik: a makettező korán megtanulja, hogy makettezni nem szabad gyorsan, fél órában. A kapkodásból vannak a hibák, ami ilyenkor készül, azt később biztosan meg kell csinálni újra. A szakkör profi férfi tagjai nem „játszanak” gyakran, ám ha nekilátnak, 3-5 óránál hamarabb biztosan nem hagyják abba.

– A makettezés a legjobb nyugtató – mondta Hajdu István, sőt, a többiekkel egyetértésben teszik hozzá: idegi jellegű problémákra egyenesen gyógyszer. Mindhárman tudnak példákat mondani: kollégákat, akik amúgy izgága alakok, vagy valami okból például „rendesen” remeg a kezük, de ha makett közelébe kerülnek, azonnal megnyugszanak.

– Én születésileg elég türelmetlen voltam, mindig rohantam, mindent azonnal szerettem volna, de a makettezés türelemre szoktatott, kitartásra nevelt, megnyugtatott – támasztotta alá mindezt saját példájával is Szekér Géza.


Mindhárman gyerekként kezdték a „szakmát”, és Gyenese Aladár arra is büszke, hogy a fia is makettezik. Két társa azt mondja: a mai világban a gyerekek viharosan feltámadó érdeklődése gyorsan lelohad: amikor rájönnek, hogy egy szép makettet megépíteni nem egy óra, nem is egy hétvége, inkább évben mérhető, a nagy többség csalódottan továbbáll.

– A makettező az az ember, aki igazán tudja, hogy a lényeg az apró részletekben van – mondta Gyenese Aladár, aki például a néhai MIG 21-es vadászrepülők szakértője a csapatban: csalhatatlan szemmel meg tudja különböztetni a típus mind a százegy valaha épített változatát. Pedig életében csak kilencet készített el ezek közül, viszont szeretné növelni ezt a számot. Ezzel kapcsolatban teszi hozzá: – A makettezés gyűjtőszenvedély is. Az ember mindig újabb és újabb gépet, harcjárművet, hajót, autót szeretne megszerezni, ez az ösztön is hajt előre.

A makettezők kicsi, már-már művészi szinten dolgozó hányada épít „szabadkézi” alkotásokat, a zöm különféle gyártók dobozaiból dolgozik. Ezeknek a színvonala erősen változó (azt mondják: ma általában jobb, mint húsz évvel ezelőtt, s ami érdekes: a kínai gyártók ebben a szegmensben egészen jól dolgoznak), s a makettezőn múlik, mit hoz ki belőle.


– Manapság már nem nagyon fordul elő, hogy az ember csak önmagában elkészít egy makettet – fűzte hozzá Hajdu István. – A minimum, hogy alapot (repülőnek kifutót, tanknak domboldalt) készítünk alá, a még igényesebbek szituációba, életképbe helyezik a művüket. Ma már nem divat „díszszemlére” dolgozni, a csillivilli járgányok kora lejárt, a versenyeken a zsűri az olyat díjazza, ha a katona bakancsa sáros, a harckocsi páncélján lövedéknyomok vannak, a repülő vezérsíkján pedig megfolyik a madárpiszok.

Egy makettező élet alatt rengeteg alkotás gyűlik össze, ez magával hozza a raktározás egyre súlyosbodó gondját:
– Nemrég raktuk fel otthon a tizenötödik dobozt a szekrény tetejére – mondta Gyenese Aladár. – Pedig az elsőnél megígértem a feleségemnek, hogy nem lesz több.

A vérbeli makettező számára azonban van ennél sokkal nagyobb gond is:
– Amikor az ember elkészül egy milliméteres alkatrésszel, rápöttyinti a pillanatragasztót, és viszi a helyére, de a mütyür kipattanik a csipeszből, na ettől ki lehet készülni – mondta Hajdu István. – Ráadásul mire megtalálod a padlón, biztosan rég odaragadt és kezdheted elölről az egészet.

Megegyeznek: ennél is borzasztóbb helyzet csak egy lehet, amikor a már kész makettről törik le valami fontos apró részlet. Ezért van, hogy otthon a makettező birodalma női családtag- és porrongymentes övezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!