Borosta

2012.05.03. 11:28

A két Rippel a világűrben

Veszprém - A számos világrekorddal büszkélkedő Rippel fivérek újabb különleges produkcióra készülnek. Monumentális látványszínházi előadásra készülnek, amiben lélegzetelállító műsorszámokat láthat majd a publikum, mindezt hatvan szereplővel. Az extrém akrobatika koronázatlan királyai nemrég Veszprémben jártak és egyedülálló pályafutásukról beszéltek.

Gajdos József

Rippel Ferenc és Viktor 23 éve kapta meg diplomáját, s nem sokkal később már a nyugati cirkuszok és showműsorok ünnepelt sztárja lett a magyar testvérpár.

- Artistacsaládba születtünk, gyerekként apu jelmezeibe bújva ugráltunk a gumiasztalon és kiabáltuk, "Rippel testvérek, világszám!" Kisfiúként arról álmodoztunk, hogy miattunk telik meg egy sportcsarnok. Az ilyen tervek a legtöbbször álmok maradnak, de mi olyan szakmát, hivatást választottunk hogy elérhettünk kilenc világrekordot, és felléphettünk öt kontinens száz országában olyan sztárokkal, mint Whitney Houston, Andrea Bocelli vagy Mariah Carey - mondja az idősebb testvér, a 41 éves Ferenc.

Keményen megdolgoznak a sikerekért a Rippel fivérek. A rengeteg gyakorlás mellett az elhivatottság, a profizmus, a kreativitás és a kockázatvállalás jellemző rájuk. Ma is órákon át gyakorolnak naponta. A kilenc világrekordhoz az út több mint tízezer fellépésen keresztül vezetett. Első nagy sikerük a másfél perces "kéz a kézben" mutatvány volt, majd az emlékezetes négy és fél perces "nyak a nyakon" produkció, azután egy helikopter aljára erősített vasszerkezeten utazás "oldal mérlegtartásban". Előadtak egyedülálló artistaszámokat mozdonnyal, kamionnal és lovakkal vontatott kocsikon is. Minden csúcsot meghódítottak, ami az artistaművészetben lehetséges.

- A fellépéseinken pár percünk van, ezalatt kell úgy elvarázsolni a nézőket, hogy emlékezzenek ránk, de ez csak hibátlan teljesítménnyel érhető el - magyarázza a Ferencnél két évvel fiatalabb Viktor. - Külföldi útjainkon láttuk, hogyan épülnek fel a nagyszabású showműsorok. Nekünk Michael Flatley vagy a Stomp előadásai az igazán profi produkciók. Nagy tudással és sok gyakorlással érhető el a közönség igazi szórakoztatása.

Hogy elfeledtessék a nézőkkel a gondjaikat és elvigyék őket egy másik világba,  egyre merészebb mutatványokat várnak el a fivérektől. Ma már senki nem elégszik meg azzal, hogy a Rippelek fölállnak egymás vállára és vontatja őket egy repülőgép.

- Most félig a testvérem fején kell kézen állnom, és egy kicsit meghalni. De nem nagyon - mondja nevetve Ferenc -, mert még azért később kellek. Nem elég, hogy megtart valaki egy motorkerékpárt vagy elhúz a fogával egy kamiont. Jó, elhúzta, és mi van akkor?! Újabb extrém mutatványt várnak tőlünk. Van ötletünk, majd meglátjuk, mit tudunk belőle összehozni. Az lehet a tizedik világrekordunk.

Viktor végül hozzáteszi, ha már sokasodnak a sérüléseik, akkor tudni kell váltani. A fellépés, a porond persze marad, de máshogy.

- Nekünk a cirkusz az életünk: a produkció, a taps jelent mindent. Ezt tanultuk, ezt tudjuk, ezt csináljuk naponta. Azt szeretjük, amikor a nézők lélegzet-visszafojtva figyelnek bennünket.

Erre tíz nap múlva Budapesten újabb lehetőség nyílik, hiszen a világhírű testvérpár kitalált valamit. Most életük fő művének megvalósítására készülnek a Rippel fivérek: lenyűgöző produkcióval rukkolnak elő. Az általuk írt és rendezett, sci-fi és fantasyvilágra épülő, egész estés előadásukkal szeretnék meghódítani a világot.

 

A csodák birodalma itt van a földön

Az iO - Csodák birodalma című látványos űreposz világpremierjére hetek óta próbál a több mint hatvan résztvevő. A 10 méter magas, 30 méter hosszúságú színpadon profi artisták és táncosok, illuzionisták, pantomimesek, kaszkadőrök, harcművészek mutatják be lélegzetelállító produkciójukat. Látványszínházi előadásuk a föld művészetének sokszínűségét tárja majd a néző elé egy látványos, sci-fibe illő utazás során. Pazar díszletek, jelmezek, látvány- és hangtechnika - szinte Las Vegas-i showműsor lesz a produkció. Az előadás főszereplői természetesen a Rippel fivérek lesznek, több extrém erőmutatvánnyal készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!