Borosta

2012.07.12. 08:30

Márk a következő olimpiára készül

Tapolca - Az Sz-L Bau Balaton Vívóklub tapolcai felnőtt párbajtőröző versenyzői között a második legjobb Hanczvikkel Márk, aki négy év múlva jó eséllyel ott lehet már az olimpián is.

Tóth B. Zsuzsa

Márk 22 éves, Tapolcán él, de túlnyomó részben Keszthelyen edz. Hiszen trénere, a keszthelyi szakosztály vezetője, Borosné Eitner Kinga is ott él, valamint Márkot családi szálak kötik a városhoz és baráti köre szintén van ott. Edzeni még 12 évesen kezdett Tapolcán, igaz, akkor még kosárlabdázott is. Mivel azonban nem nőtt kétméteresre, a vívást választotta a két kedvenc sportág közül. Élsportolónak ugyan nem készült, de már akkor maximalista volt, utált veszíteni, még a strandon röplabdázva is. Abban az időben Baksai Józsefnél edzett, aztán Szalay Gyöngyi egyengette az útját. Azóta többszörös Európa-bajnok, egyéniben megnyerte az U-23-as Eb-t 2009-ben, majd 2012-ben egyéniben bronzot szerzett és csapatban aranyat. Felnőtt magyar bajnok lett 2009-ben egyéniben, de bronzot szintén szerzett, csapatban pedig ezüstöt és bronzot, utóbbit az idei évben. Hanczvikkel Márk junior-világbajnok volt csapatban, junior Európa-bajnok csapatban, ott bronzot és ezüstöt is kapott. Junior magyar bajnoki elismerése szintén van egyéniben és csapatban egyaránt.

Egy laikus azt gondolná, ennyi siker után egyenes út vezet az olimpiára. Idén azonban ez még elérhetetlen cél volt a fiatalembernek. Márk szerint, mivel oda csak nyolcan juthatnak ki, ahhoz előbb a felnőtt Világkupa-mezőnybe kell bekerülnie. Tény azonban, hogy Tapolcán most csak Rédli András sikeresebb Márknál a felnőtt férfiak között.

- A kvalifikáció onnan esélyesebb, úgyhogy a következő olimpiáig még sok hegyet meg kell mászni, jelképesen szólva. Nem is szeretek ennyire előre tervezni, de tény, hogy a 2016-os olimpiára szeretnék már kijutni. Addig is napi két órát edzek, amellett kötelező felnőttkeret-edzések, egyesületi tréningek várnak rám. Most éppen a tatai edzőtáborba készülök, ahol nagyon szigorú a felkészülés - mondja Márk. Vallja, hogy a kitartás és az alázat mellett küzdőszellem és bizalom kell a sikerhez a sportban.

Úgy véli, versenyhelyzetben a páston más teljesíteni, mint az edzőteremben. Egyébként amellett, hogy teljes erőbedobással edz és versenyez, szorgalmasan tanul is. Közgazdásznak készül, az óbudai egyetemre jár. Egy esztendő múlva végez, azonban még nem tudja, hogy a munkát képes lesz-e majd összeegyeztetni a sporttal.

- Jó lenne, ha a vívásból meg tudnék élni, mert különben nagyon nehéz az edzésekkel, felkészülésekkel, versenyekkel összehangolni a munkát. A klasszikus nyolcórás munkát nem lehet bevállalni profi sport mellett. Talán korai is még erről beszélni - mondja Hanczvikkel Márk.

 

Szabadidejében vadászatokra jár

Márk, ha teheti, szabadidejében keresztapját kíséri el a vadászatokra. Már a lesen állva kikapcsolódik, de szeretne később engedélyt is szerezni. A Balaton közelsége miatt persze gyakran jár a strandra a barátokkal. Úszik, röplabdázik, focizik, mindegy szinte, csak mozgás, küzdelem és persze győzelem legyen, az igazán inspirálja. Hiszen már most készül a következő nagy megmérettetésre, az őszi felnőtt magyar bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!