Borzavár

2015.06.27. 14:07

Sokat tettek a községért - Díszpolgári címeket adományoztak a borzavári falunapon

Szántó József gyógyító tevékenységét mindig nagy figyelemmel végezte. A község minden lakosa szeretettel gondol vissza áldozatos gyógyító munkájára – mondta Dócziné Belecz Ágnes polgármester, aki a képviselőtestület döntése alapján Borzavár Község Díszpolgára címet adott át Szántó Józsefnek.

Kutasi Zsófia

Szántó József Borzaváron született 1926. december 4-én. Az elemi és a középiskola elvégzése után 1952-ben végezte el az orvosi egyetemet. 1959. január 1-jétől körzeti orvosként végezte a gyógyító munkáját. Ehhez a körzethez tartozott Borzavár község is, összesen mintegy 4500 fő. Ezt a gyógyító tevékenységet a község lakosságának legnagyobb megelégedésére végezte 1990-ben történt nyugdíjba vonulásáig. Az orvosi munkájától azonban még ekkor sem vált meg teljesen, hisz bőrgyógyász szakorvosként még 1996. december 31-ig gyógyította Zirc város és környékének, köztük Borzavár lakosságát.

- Mi, borzavári lakosok ehhez talán még azt is hozzátehetjük, hogy irányunkban a figyelmen kívül sok szeretet is megnyilvánult a részéről, ennek sok jelét láttuk a rendelésein. Ha akadt néhány szabad perce, érdeklődéssel tekintett a borzavári eseményekre, vagy munkahelyünk, illetve magánéletünk fontos eseményeire is. Nem számított nála szentségtörtének, ha rendelési időn túl kellett Őt felkeresnünk, barátságosan fogadott bennünket az otthonában is – emelte ki a polgármester.

Szántó József, Borzavár Község Díszpolgára (Fotó: Kutasi Zsófia)

A méltatáson elhangzott, Szántó Józsefnek sikerült elérnie az állandó orvosi rendelő létrehozását is, emellett a község szülöttei közül elsőnek szerzett orvosi diplomát. Élete, tevékenysége ma is mintául szolgálhat a község fiatal lakosságának.

Az önkormányzat posztumusz Borzavár Község Díszpolgára címet adományozott az egykori körzeti orvos édesapjának, Szántó Józsefnek, aki a borzavári általános iskola néhai igazgatója volt. Elhangzott, Szántó József Borzavárra érkezése után nagy hozzáértéssel és erős akarattal kezdett hozzá az akkor nagyon szegény községben, igen szerény körülmények között működő elemi iskolai oktatás felélénkítéséhez, emellett ellátta a kántori teendőket is.

Dócziné Belecz Ágnes kiemelte, Szántó József nagy pedagógiai elhivatottsága, kiemelkedő emberi tartása, a lakosság iránt megnyilvánuló nagy empátiája, a tanulók előítéletek nélküli megítélése, példás családi élete, Borzavár községhez való ragaszkodása a község kiemelkedő személyiségévé tette. Munkájának hatása az egykori diákjai és azok leszármazottai révén máig érződik Borzavár mindennapi életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!