Bulivan

2010.07.23. 17:14

Álmodtam négy világot

Ha Leonardo DiCaprio ismerné az Eddát, némileg átköltve biztosan elénekelte volna a jól ismert slágert legújabb filmje betétdalaként: "Álmodtam négy világot magamnak, ott állok a kapui előtt". Tuti nagyobbat ütött volna, mint egykoron a Titanic Celine Dion által búgott soundtrackje.

Horváth Gábor

A már említett film viszont tényleg nagyot ütött. A nemrég a mozikba került Eredet (rendezte: Christopher Nolan) egy igazán különleges ötlet igazán különleges megvalósítása. S ezáltal méltán népszerű is.

A történet szerint Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) egy kém, persze nem a hétköznapi értelemben, csapatával be tud törni mások álmába azért, hogy értékes titkokat lopjon el tőlük. A legújabb megbízatás azonban nem pont erről szól, eltulajdonítás helyett adni, pontosabban elültetni kell egy gondolatot, amely később a valóságban a megrendelő igénye szerint alakítja az alany magatartását. Konkrétan a jövőbeli üzleti döntését. A művelet azonban rendkívül bonyolult és veszélyes, hiszen a korábbinál jóval mélyebbre kell hatolni. Ráadásul az álomvilágban nem érvényesek a fizika törvényei, és más egyéb szabályok szigorú kereteibe sem lehet beszorítani ezt az ingoványos álteret.

Az olyan színészeket, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard-ot, vagy a nagy öreg Michael Caine-t felvonultató Eredet egy rendkívül profin kivitelezett, látványos, emellett elgondolkodtató akciófilm. A szereplők mellett a néző is elmerül agya legmélyebb bugyraiban és önkéntelenül is kutatni kezd valami után, amit hívhatunk valóságnak, igazságnak, azaz eredetnek vagy genezisnek.

Némi hiányérzet azért akad: szerintem nem ártana még egy kis humor, a feszültséget pedig jobban elosztva adagolhatták volna. Valósághűbben az álmokhoz, ahol mindig a végén jön a csattanó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!