Bulivan

2010.07.06. 15:24

Ismét LB27 Reggae Camp Monorierdőn

Budapest - A hazai reggae színtér főszereplői mellett három élvonalbeli jamaicai előadó, Everton Blender, Lutan Fyah és Perfect is fellép az idei Reggae Camp-en Monorierdőn; a Ladánybene 27 zenekar szervezésében működő fesztivál július 27-től 31-ig tart.

MTI

Magyarország legnagyobb reggae fesztiválját 1999 óta rendezi meg különböző helyszíneken a Ladánybene 27 zenekar, amely már évekkel ezt megelőzően szervezett nyaranta reggaetábort a névadó községben, a Bács-Kiskun megyei Ladánybenén.

A Reggae Camp küldetése az autentikus jamaicai zenékkel (rocksteady, lovers rock, ska, early roots, dub, dancehall) és ezek modern változataival foglalkozó zenekarok, sound systemek számára fellépési lehetőséget biztosítani, minél több emberrel megismertetni a reggae zene történetét, és bemutatni a rastafarizmus gondolatiságát - közölte Bodnár Tibor, az LB27 gitárosa, az egyik főszervező az MTI-vel.

A fesztiválra 2007 óta minden évben sikerül meghívni valakit a legnagyobb jamaicai előadók közül. Három évvel ezelőtt King Yellowman, a Bob Marley halálát követő időszak igazi dancehall sztárja, 2008-ban Michael Rose, tavaly pedig Don Carlos lépett fel. Idén három élvonalbeli jamaicai énekes, Perfect, Everton Blunder és Lutan Fyah is a Reggae Camp vendége lesz.

A Greg Rose néven született 30 éves Perfect július 29-én csütörtökön késő este lép a monorierdői kemping színpadára, kísérni a Budapest Riddim fogja. Dj-ként a bamboo-i Trend Setter elnevezésű sound systemben kezdte pályafutását, első albumát, a 2006-ban kiadott Giddimanit megelőzte két slágere, a Lock Me Up és a Handcart Bwoy.

Az 54 éves Everton Blender énekes és producer, az 1990-es évek elején a We No Jus' a Come-mal lett népszerű Jamaicában, első albuma pedig már Nagy-Britanniában jelent meg. Több reggae-díjjal tüntették ki, 1999-ben Afrikában is turnézott. Blender a Blendemic Banddel 30-án ad koncertet a Reggae Camp-en.

A fesztivál zárónapján lép fel a 35 éves Lutan Fyah (kíséri a High Grade Band), aki gyakori résztvevője európai (például az uppsalai) reggae fesztiváloknak. Saját dalai mellett feldolgozta Dr. Dre és a Fugees számait is, és többször közreműködője volt a Jah Warrior brit roots reggae/dub produkciós csapatnak, lemezkiadónak és sound systemnek. Szintén július 31-én ad műsort a tavalyi European Reggae Contest nyertese, a svájci Junior Tshaka.

A hazai reggae élvonal képviseletében 29-én Copy Con és a Freedom Fighters, 30-án a Riddim Colony, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az Irie Maffia Sound System, 31-én pedig a házigazda Ladánybene 27 lép fel. A koncertek mellett az öt nap alatt lesznek beszélgetések, előadások, filmvetítések is.

A Ladánybene 27 zenekar, a magyarországi reggae zene megteremtője idén ünnepli 25. születésnapját. A csapat - a jelenlegi felállás: Árokszállási RasTamás dobos, Bodnár Tibor gitáros, Bokó Zoltán billentyűs, Hertelendi "Rasta" István basszusgitáros, László M. Miksa énekes, Kálmán András billentyűs - eddig tizennégy albumot jelentetett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!