Bulivan

2010.10.25. 09:46

Új-zélandi tüntetések A hobbitért

Wellington - Új-zélandiak ezrei vonultak fel hétfőn az ország nagyvárosaiban A hobbit című produkció elköltöztetése ellen tüntetve. Közel másfél milliárd dollárt veszíthet az ország.

MTI

Az ötszázmillió dolláros költségvetésű film mögött álló Warner Bros. filmstúdió képviselői kedden érkeznek a szigetországba, hogy eldöntsék, Új-Zéland lesz-e a J.R.R. Tolkien regényéből készülő fantáziafilm forgatási helyszíne, vagy a világ valamely más tája.

A produkció elköltöztetése szakértők szerint akár másfél milliárd dolláros veszteséget is jelenthetne az ország gazdaságára nézve.

A hobbitnak és a Középföldén játszódó történet más szereplőinek öltözött felvonulók "Új-Zéland maga Középfölde" és "Szeretjük a hobbitokat" feliratú táblákkal fejezték ki elkötelezettségüket.

A kétrészesre tervezett A hobbit több mint kétéves előkészítő munka után a közelmúltban kapott zöld utat a vállalkozást finanszírozó hollywoodi produkciós stúdióktól. Az új-zélandi Peter Jackson, a film producere és múlt héten megnevezett rendezője az elmúlt hetekben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a filmet a szigetországban tartsa, de a helyi színészszakszervezet produkciót sújtó bojkottja - még ha végül feloldották is - arra késztette a Warnert, hogy biztosabb forgatási helyszín után nézzen. Többek között Kelet-Európa és Anglia is szóba került a lehetőségek között.

A Warner-küldöttséggel maga John Key új-zélandi kormányfő egyeztet majd, aki egyelőre ötven-ötven százalékos esélyt lát a produkció helybentartására. Mint mondta, már felvette a kapcsolatot a stúdió egyik vezetőjével, és a részletek mellőzésével annyit árult el: a megbeszélés a kölcsönös tisztelet jegyében zajlott.

A Jackson rendezésében készült, Oscar-esővel díjazott A Gyűrűk Ura-trilógia világsikere és összesen három milliárd dolláros jegybevétele nagyot lendített Új-Zéland filmiparán. A szakszervezeti megmozdulásig fel sem merült, hogy A hobbitot elköltöztessék.

Az új filmet a trilógia előzményének szánják az alkotók. Tolkien előbb írta A hobbit című regényét, és tulajdonképpen ehhez teremtette meg Középfölde világát, amely A Gyűrűk Urában teljesedett ki.

A produkció forgatása februárban kezdődik, a szereposztást a múlt hét végén jelentette be a rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!