Bulivan

2011.02.08. 15:32

Oscar: Colin Firth a legesélyesebb

A sorrendben 83. Oscar-gálán a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskára a legesélyesebb színész Colin Firth (A király beszéde). Az eredményt február 27-én hajnalban tudjuk meg.

Révész Erika

A brit Colin Firth egy vérbeli szigetországi filmben alakított hatalmasat: A király beszédében VI. Györgyöt játssza, aki brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George, azaz Bertie foglalta el a trónt - igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni. Tom Hooper történelmi drámájában Colin Firth mellett Geoffrey Rush és Helena Bonham-Carter remekel. Előbbi a beszédtanárt (mellékszereplőként őt is Oscarra jelölték), utóbbi VI. György feleségét alakítja.

Colin Firth-t a filmkedvelők bátorításra szoruló, esendő fiatalemberek megformálójaként szerették meg: hölgyek millióinak szívét ejtette rabul a Büszkeség és balítélet Mr. Darcyjaként, illetve a Bridget Jones-filmek Mark Darcyjaként (a névazonosság szándékos volt). Mindig is színész akart lenni, ezért már diákként gyakran állt az iskolai színpadon, majd beiratkozott a londoni Drama Centre-be. Tanulmányai befejezése után több londoni társulatnak is a tagja volt, később a Royal Shakespeare Company tagja lett, ahol többek között eljátszhatta minden színész álmát, Hamletet és Lear királyt. A jóképű fiatalembert hamar felfedezte a tévé és a film is: éppen a Büszkeség és balítélet volt az a sorozat, amely meghozta a népszerűségét. Játszott vígjátékokban is (Igazából szerelem, Mamma Mia!), de mi inkább komolyabb filmjei miatt (Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare, A Single Man) szeretjük őt.

A színész már A Single Man című drámában is meggyőzött bennünket arról, hogy számolnunk kell vele a legjobbak között: alakítását Oscarra jelölték, a velencei filmfesztivál és a BAFTA zsűrije pedig díjazta. A filmet nem mutatták be Magyarországon: egy meleg férfit játszott benne, aki keresi a helyét a világban élettársa halála után.

A király beszédében nyújtott alakításáért Colin Firth megkapta az Aranyglóbuszt, a chicagói, floridai, austini, washingtoni, phoenixi, Los Angeles-i és Cansas City-i film-kritikusok díját, február 13-án pedig kiderül, hogy övé lesz-e az angol Oscarnak nevezett BAFTA-díj. Az Oscar-jelöltek között is ő a legesélyesebb - a legjobb férfiszínész kategória többi kandidátusa Jeff Bridges (A félszemű), Javier Bardem (Biutiful), Jesse Eisenberg (Közösségi háló) és James Franco (127 óra) -, mivel megkapta az amerikai színész-, produceri és rendezői kamara díját is. Ezek az elismerések is jelzik, kik lesznek az Oscar-díjasok a fő kategóriákban, ugyanis az Amerikai Filmakadémia tagsága és a kamarák tagsága lényegében azonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!