Bulivan

2011.06.06. 16:04

Twisted Sister: A közönség energiája tölt fel bennünket

Nagyon izgatottan várjuk már a koncertet, hiszen eddig csak egyetlen alkalommal léptünk fel Magyarországon - mondja Jay Jay French, a Twisted Sister alapító gitárosa. A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb zenekara, a We’re Not Gonna Take It, az I Wanna Rock, a Burn In Hell és a The Price című dalok előadója az idei Pannónia Fesztivál főzenekaraként lép színpadra csütörtökön Várpalotán.

Gyuricza Ferenc

A fennállásának negyvenedik évfordulóját jövőre ünneplő rockzenekar vezetője a koncert kapcsán adott telefonos interjút lapunknak. Jay Jay French elmondta: kellemes emlékei vannak hazánkról, Budapestet nagyon szép városnak, a rajongókat pedig igazi őrülteknek tartja, s ő is egyetért azzal, hogy Magyarországon élnek a világ legszebb lányai.

- Ha jól emlékszem, 2004-ben volt az a koncert - folytatta az udvarias szavak után. - Nagy várakozással tekintettem a fellépés elé, mert kíváncsi voltam arra, hogyan fogadnak egy amerikai zenekart egy olyan országban, amely korábban a keleti blokkhoz tartozott. Húsz évvel ezelőtt ilyen nem fordulhatott volna elő. Most ugyanez az izgalom van bennem, mert úgy tudom, a Pannónia Fesztiválon csak magyar zenekarok lépnek fel, mi leszünk az egyetlen nemzetközi produkció. Ez szintén elég különlegesnek ígérkezik.

A gitáros hozzátette, a Twisted Sister ma már gyakrabban ad koncertet Európában, mint a tengerentúlon. Jay Jay French szerint ennek az az oka, hogy amikor 2003-ban, másfél évtizednyi szünet után újra összeálltak, akkor Európa sokkal jobban érdeklődött utánuk. A várpalotai fellépés a nyári fesztiválturnéjuk első állomása lesz. Az egyes koncerteken eltérő programot mutatnak be, ám az biztos, hogy az első album, az 1982-ben megjelent, s eddig mintegy kétmillió példányban eladott Under The Blade dalait játszani fogják, ugyanis annak a korongnak hamarosan boltokba kerül egy speciális változata, ezért most erre kívánnak összpontosítani. Jay Jay French ugyanakkor azt is elárulta, nem ez lesz az egyetlen kiadvány, amivel idén meglepik a rajongóikat.

- Három DVD-t és két CD-t is megjelentetünk - folytatta a zenész. - Az első az Under The Blade speciális kiadása lesz, amelyhez egy DVD-t is mellékelünk. Ennek a Live At Reading lesz a címe, és egy olyan koncert felvételét tartalmazza, amelyen a Motörhead két tagja, Lemmy és Fast Eddie Clarke is közreműködött. Lesz továbbá egy két DVD-t tartalmazó csomag, ezen is koncertfelvételek lesznek láthatóak, például annak a New York-i fellépésnek az anyaga, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emlékére adtunk. Megjelenik továbbá egy koncert-CD is, amelynek felvételei a híres Marquee klubban készültek.

A sok koncertfelvételnek Jay Jay French szerint az az oka, hogy a Twisted Sister a színpadon érzi igazán jól magát, a közönség energiája mindig feltölti őket. A gitáros a sikerük titkának is ezt nevezte, úgy fogalmazott, hogy a Twisted Sister a világ egyik legjobb koncertzenekara. Több, mint kilencezer fellépésen vannak túl, szinte már együtt mozognak. A stúdióalbumok tekintetében azonban ennyire nem termékenyek, az 1987-es Love Is For Suckers óta tulajdonképpen nem jelent meg saját dalokat tartalmazó kiadvány, hacsak az öt évvel ezelőtti A Twisted Christmas című karácsonyi albumot nem tekintjük annak.

- Az a lemez az én ötletem alapján készült - folytatta a gitáros. - Poénból vetettem fel a többieknek, hogy mi lenne, ha átdolgoznánk néhány karácsonyi dalt. Megcsináltuk, de mi sem gondoltuk, hogy ekkora sikere lesz. Új dalokat azonban tényleg nem akarunk írni, mert a rajongóink a régieket akarják hallani. Hetven dalt rögzítettünk eddig, van miből választani a koncertekre. Vannak hozzánk hasonlóan már hosszú ideje működő zenekarok, mint például a Judas Priest vagy a Metallica, amelyek sorra jelentetik meg jobbnál jobb, energiával teli új albumaikat, a koncerteken a közönség mégis a régi dalokat akarja hallgatni, mert azokra indulnak be igazán. Mi el akarjuk kerülni, hogy a rajongóink tartózkodóan viselkedjenek a koncerteken, ezért inkább nem erőltetjük az új számok írását, azok maximum arra lennének jók, hogy zuhanyzás közben énekeljük őket magunknak. Van elég klasszikusunk, inkább játsszuk azokat. Persze azt nem merem kijelentetni, hogy biztosan nem lesznek új dalaink, hiszen ismerjük mindannyian a régi mondást: soha ne mond azt, hogy soha.

Jay Jay French néhány személyes dolgot elárult magáról. Mint mondotta, van egy leánya, aki immár tíz éve állandó tagja a stábnak, mindenhova utazik velük, így Magyarországon is itt lesz. Nagyon jól érezte magát a Lordi együttessel közös produkcióban is, a finn zenekarral Németországban találkozott egy fesztiválon, majd ezt követően közreműködött az egyik lemezükön is. A gitáros személyes kedvence a blues, régóta készül arra, hogy egy önálló blues-albumot vegyen fel, most talán eljön annak is az ideje.

- Albert King a kedvencem - vallotta be. - Őt tartom a legjobb gitárosnak. Elismerem Gary Moore, Eric Clapton vagy Mike Bloomfiled nagyságát is, ám Albert King volt a legnagyobb hatással rám. Aztán ott van még Jimi Hendrix, akinek tudását nem lehet vitatni. Szeretem még Chuck Berry-t is, akinek játéka nagyban hozzájárult a saját stílusom kialakulásához. Magánemberként tehát a blues-t szeretem, arra azonban sosem gondoltam, hogy a zenekarommal valaha is blues-t játsszak. Eleinte olyan sikeres előadók dalait tűztük műsorra, mint a Rolling Stones, David Bowie, Lou Reed vagy az Alice Cooper, aztán jött a Black Sabbath és az AC/DC, s minden megváltozott. Azóta a heavy metal szerelmese vagyok. Képzeld el milyen érzés, amikor ötvenezer sikítozó ember előtt lépsz színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!