Bulivan

2011.09.22. 18:06

Húsz éves a Pearl Jam

Nemcsak új DVD-t, de könyvet is megjelentet a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Pearl Jam. Az egyik legnépszerűbb amerikai grunge zenekarról emellett dokumentumfilm is készült, melyet néhány nappal ezelőtt mutattak be Toronto-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Gyuricza Ferenc

A Twenty című film - amely Cameron Crowe Oscar-díjas rendező alkotása - a mozikban a legtöbb helyen csupán egyetlen alkalommal lesz látható, mindössze a kiemelt országokban engedélyeznek egy héten át történő vetítést. Ezt követően, október 21-től a televíziós csatornák kapják meg a bemutatás jogát, először az Amerikai Egyesült Államokban, a PBS American Masters sorozatán belül vetítik le, október 25-én pedig DVD-n is kiadják.

A több, mint 1200 órányi ritka, eddig sohasem látott felvételből, valamint 24 órányi közelmúltban készített interjúból és élő anyagból összeállított film felidézi a zenekar megalakulásának körülményeit, szupersztárrá válását, azt, hogy miként fordult meg a tagokkal a világ, illetve hogyan léptek vissza a reflektorfénytől saját maguk védelme érdekében. A film kiemeli azt a szabadságot, amellyel a Pearl Jam úgy készített zenéket, hogy közben nem veszítette el sem saját hangját, sem rajongóit.

A dokumentumfilm zenéje önálló albumként is napvilágot lát, ennek dalait Cameron Crowe személyesen választotta ki. Szintén a piacra kerül a Pearl Jam Twenty című könyv, melyet a veterán zenei újságíró, Jonathan Cohen írt és állított össze Mark Wilkerson-nal. Utóbbi szerző korábban Pete Townshend-ről, a Who gitárosáról írt életrajzi könyvet. A kiadvány előszavát szintén Cameron Crowe jegyzi, a könyvben interjúk olvashatóak Bruce Springsteen-nel, Neil Young-gal valamint a Nirvana egykori és a Foo Fighters jelenlegi tagjával, Dave Grohl-lal.

A Seattle városából indult Pearl Jam napjaink egyik legnépszerűbb rockzenekara. Az alapítók közül az énekes-gitáros Eddie Vedder, a basszusgitáros Jeff Ament, illetve a gitáros Stone Gossard és Mike McCready ma is tag, akik mellett jelenleg Matt Cameron játszik dobon. A zenekar 1996-ban Grammy-díjat nyert, s eddigi pályafutása során mintegy hatvan millió albumot értékesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!