Bulivan

2012.11.12. 11:01

Egy éjszaka a Queen zenekarral

A Queen Budapesten: a felújított budapesti Queen-koncertfilmet vetítik november 17-én, szombaton 20 órakor az Agora Savaria Filmszínházban, ahol beszélgetés is lesz a Queen Fan Club vezetőjével. Az aulában kiállítás nyílik, és koncertet ad a Queen Unplugged Project.

MTI/AP

A Queen együttes tagjai el voltak ragadtatva a gondolattól, hogy film készül budapesti koncertjükről, és rajongói újra átélhetik a zenészek számára is mesés élményt. Jól tudjuk, hogy a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt, és előre senki sem gondolta, milyen jelentőséggel fog bírni az este. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza, ami a koncert valóban volt: rendkívüli idők az együttes történetében - fogalmazott a mostani bemutatóra kiadott közleményében Brian May gitáros és Roger Taylor dobos.

Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-es haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte körülbelül 170 millió albumot adott el. Az együttes utolsó, 1986-os turnéján 80 ezer néző előtt léptek fel július 27-én a Népstadionban, a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött. Az akkor példa nélküli vállalkozás keretében a Queen menedzsere, Jim Beach ötlete volt, hogy filmet forgassanak a budapesti koncertről.

 

 

A filmet a Mafilm készítette, a fő finanszírozó a magyar állam volt. A producerek Jim Beach mellett Hegedüs László, a Multimédia cég igazgatója és a filmes szakmát képviselő Mihály György Zsombolyai Jánost bízták meg a rendezői feladatokkal, az operatőri munkát Ragályi Elemér irányította.

A koncert máig emlékezetes pillanata volt, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt.

A filmben a koncert teljes felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetek is vannak, például a megérkezés Budapestre szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. A negyedszázaddal ezelőtti filmváltozat a digitális megújulás mellett most bővül egy 25 perces dokumentumfilmmel is, amely a Queen útját mutatja be az 1985-ös Live Aid-től a budapesti koncertig, korábban soha nem látott felvételekkel zenei próbákról, interjúkkal.

 

 

A Queen Unplugged Project zenekarról:

2004 júliusában a balatonszemesi Queen Táborban megjelent három Queen őrült zenész a háztetőn, és a jelenlévő, hasonlóan őrült Queen rajongók hathatós segítségével eljátszott 2-3 Queen nótát, csak úgy akusztikusan. Aztán szeptemberben ismét összejött a társaság, hogy Freedie szülinapján zenéljen, mulasson egy nagyot a Rock Randevúban. Két gitár, egy bongó, és határtalan lelkesedés jellemezte azokat a kezdeti időket, amikor a QUP mindössze egy rádiós magnót használt az egyik gitár kihangosítására. A bongó, az akusztikus gitár és az ének csak úgy szállt a levegőben. És szép lassan meghódították a közönséget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!