Bulvár

2016.08.05. 19:55

Izzó és elvilágló kőzetdarabok

Érdemes ezekben a napokban az eget kémlelni éjszakánként, ugyanis már látni a Perseidák meteorraj hullócsillagait.

Marton Attila

Az égi jelenség a napokban kezd láthatóvá válni, ám óránként még csak néhány csillaghullás figyelhető meg, a legtöbb meteor jövő hét végén tűnik fel, mondta Bódi Attila csillagász, a bakonybéli Pannon Csillagda munkatársa.

A bakonybéli csillagász a Napló érdeklődésére elmondta, a legtöbb meteort augusztus 12-én, pénteken és másnap, szombat éjjel figyelhetjük meg az égen, akkor óránként akár 60-80 csillaghullást is láthatunk. A látványos égi jelenség hátterében az áll, hogy az üstökösök időnként megközelítik a Napot, és a meleg hatására ilyenkor kőzetszemcsék válnak le róla. A Föld minden év augusztusában halad át az üstökösök által hagyott egyik porfelhőn, amely bolygónk légkörébe érve felhevül, felizzítja maga körül a levegőt, majd a porszemcsék - amelyek jellemzően mindössze néhány milliméteres kőzetdarabok - elégnek, voltaképp ez a látványos jelenség, amit a köznyelvben csillaghullásnak hívnak, magyarázta a szakember. A jelenség többnyire egy-két másodpercig tart, de előfordul, amikor a felhevülés és visszahűlés négy-öt másodpercig tart, ilyenkor úgy látjuk, mintha csíkot húznának maguk után a meteorok.

Egy látványos Perseida-meteor a Bakony felett 2013-ban   Fotó: Ladányi Tamás

A csillagász azt tanácsolja, lehetőleg fényszennyezéstől mentes helyről figyeljük a meteorokat, az égbolton pedig kelet felől várhatjuk a legtöbb hullócsillagot, a Perseus csillagkép közeléből. A bakonybéli intézményben jövő héten pénteken és szombaton is szakcsillagász segítségével lehet megfigyelni a látványos égi jelenséget, jegyezte meg kérdésünkre Bódi Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!