Bulvár

2017.08.05. 16:15

Staféta Jánoska Anikóval

Mikhárdi István azt kérdezi a felsőörsi Jánoska Anikótól, mi a kutyás terápia lényege.

Mátételki András

– A kutyák jelenléte, legyen az bölcsődében, óvodában, iskolában vagy éppen kórházban, új színt hoz a résztvevők életébe. A kicsik többsége nem fél az ebektől, ám akinek korábban rossz élményei voltak, azok félrehúznak az első foglalkozáson, de a másodikon már ők is ott vannak az állat közelében, hiszen – látva a többiek örömét – legyőzik a félelmüket. A zárkózott, félszeg gyerekek a közös játékban feloldódnak, egymáshoz is közelebb kerülnek. Elmondom nekik, a kutyatartás mivel jár, azaz a napi 5–10 perces „nevelés” mellett milyen egyéb feladatot kell vállalniuk.

Jánoska Anikó
Fotó: Mátételki András

- A fiatal kutyásokat az állattal való törődés rendszerességre, felelősségre neveli. A mozgássérültek is új ingert kapnak azzal, hogy bizonyos feladatokat meg kell oldaniuk az állattal, ami nem csak fizikai erőfeszítést kíván tőlük. Az állatok simogatása boldogsághormont szabadít fel mindenkiben. Az idős, egyedül élő emberek lelkivilágának is jót tesz, ha van olyan társuk, akiről gondoskodhatnak. A terápiában részt vevő ebek a legszigorúbb egészségügyi szűrésen vesznek részt, így elvihetnénk őket kórházakba is.

Azt kérdezi Dankó Friderikától, hogy mit kínál az almádi strandkönyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!