<u>Mikulás-börze</u>

<b>Veszprém</b> - Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, édes, keserű, töltetlen meg töltött csokoládé, Gombóc Artúr után szabadon - így foglalhatnánk össze a bőséges ünnepi édesség kínálatot. Ezúttal Mikulás- és szaloncukorbörzén jártunk. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20071108_miku"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Kiss Nikolett

Szinte még hozzá sem szokhattunk az ősz gondolatához, a fogyasztói társadalom velejárójaként október utolsó heteiben máris csokimikulások néztek farkasszemet velünk, a vásárlóval az üzletekben. A kínálat bőséges, és egyre több a nagyon igényes, és persze ezzel egyenesen arányosan drága (édes) nagyszakállú is. Az egyáltalán nem kérdés, hogy minden egyes édességgyár igyekszik ilyenkor kirukkolni valami különleges finomsággal, de legalábbis karácsonyi ruhába öltözteti a jól megszokott termékeit. 

Az olcsóság fontos szempont a vásárláskor, ezért sok még mindig a tejbevonóból készült figura, de nő a tiszta csokiból gyártott édességek aránya is. Magyarországon egyébként európai viszonylatban is magas a kereslet a szezonális csokifigurák iránt. A magyar édesipari cégek évente mintegy nyolcezer tonna csokifigurát gyártanak, amelyből ötezer tonnányit decemberben adnak el.

Egészen csinos, stabil műanyag borításos 110 grammos Télapó (praktikus, mert így legalább nem törik össze az első kézbevételkor), amelyik ráadásul 45 százalékban finom tejcsokiból készült, 549 forintba kerül. Számom-ra újdonság a fahéjas-kek-szes Télapó, amelyikből 100 gramm 369 forint, a kakaó szárazanyag-tartalma 25 százalék, és bizony találunk benne E-ket is. Fehér csokiból is készítenek Télapót, ebből egy 100 grammos példányt 349 forintért láttam. Érdekes összehasonlítás volt egy svájci, márkás csokigyár 70 grammos nagyszakállúja, amelyért majdnem 670 forintot kérnek el, és egy szintén márkás, de magyar termék, amelyik 90 grammja került 289 forintba, az összetevők pedig szinte száz százalékban megegyeztek: cukor, kakaóvaj, tejpor, kakaómassza, vajzsír, emulgeálószer, szójalecitin, aromák és E-k. A külsejük természetesen különbözött, úgy tűnik tehát, hogy a ruha teszi még a Télapót is. Az árak közötti különbség oka a kóstoláskor kiderül. Az ár természetesen mérettől, márkától, összetevőtől is függ, 5070 forinttól 1000-ig is felmehet. Természetesen gyárilag összeállított csomagokat is kínálnak a csokigyárak, bögrével, kártyával, Télapó-sapkával kedveskednek a gyerekeknek a csomagban lévő Tél-apó-figura és apró csokik mellett, ezekért márkától függően 1000-1500 forintot kérnek el. A szokásos figurákon kívül  rengeteg különféle desszertet, adventi kalendáriumot, szaloncukrot, karácsonyi sütit lehet kapni. Hetvengrammos magyar márkájú adventi kalendárium 599 forint, 200 grammos svájci társa 1599 forint. A valóban széles kínálatban találtam két igazi ínyencséget: nyugati szomszédunk egy híres zeneszerzőről elnevezett nemzeti eledele (300 gramm) karácsonyi díszdobozban majdnem 4800 forint, míg egy szintén külföldi cég mézes, marcipános, mandulás sütikből félkilós válogatása szintén gyönyörű fém díszdobozban több mint 4600 forint.
Összegezve csak annyit, hogy az édességgyárak és a marketingesek mindenesetre megtették a magukét, hogy költsük megint a pénzünket bőven. Úgyhogy figyeljünk oda, hogy a havi fizetésünket ne feltétlenül törékeny csokifigurákba fektessük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!