<u>Cirkusz az arénában</u>

<b>Veszprém</b> - A Magyar Állami Nagycirkusz művészei augusztus 23-án, szombaton délután négy órakor lépnek fel a Veszprém Arénában. Kenyából is jönnek akrobaták az előadásra. A műsorról <em>Eötvös Györgyöt</em>, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. művészeti vezetőjét kérdeztük. <a href=" http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080814_cirkusz"><strong>>>></strong></font></a>

Szilágyi István

- Eddig elsősorban a karácsonyi összeállításunkkal (Mi van a puttonyban?) jártuk az országot és a határon túli településeket, így a veszprémi vendégjáték igazi kuriózumnak ígérkezik - hangsúlyozta Eötvös. 

A programról már tavaly nyáron megkezdődtek az egyeztetések az arénával, s hosszabb távra tervezik az együttműködést. 

_ Hatvanhét fellépő lesz, amelyből negyvenketten külföldiek. Olaszországból 170 kilogrammos fóka, Franciaországból majmok érkeznek. Várjuk a kenyai akrobatákat Nairobiból, ahogy a magyar stúdiónövendékek és az artista iskola végzősei is bizonyíthatnak majd. 

A kétszer közel egyórás műsor egy Rómeó és Júlia-koreográfiával indul -  tájékoztatta lapunkat a művészeti vezető.

Eötvös György nyilatkozott a cirkusz működéséről is: 

- A munkakörülményekre nem panaszkodhatunk, évről-évre fejlődünk. Biztosított az utánpótlás is: a fővárosi nagycirkusz tartja fenn a magyar artista iskolát, épül a Hungária körúti próbaterem, a vidékieket kollégiumban helyezzük el. 

A magyar artisták az oroszok és a kínaiak mellett a világ élvonalába tartoznak - vélekedett Eötvös. 

- A fenntartásra mintegy 200 millió forint jut évente, ami viszont nem fedezi a műsorok költségeit, azoknak meg kell térülniük - tette hozzá. 

- Véleményem szerint állami támogatás nélkül nehéz igazi értéket produkálni ebben a szakmában. Kötelességünk, hogy a művészetet kellőképpen képviseljük - hangsúlyozta a művészeti vezető. 

A Magyar Állami Nagycirkusz művészei évente 300-400 ezer ember előtt szerepelnek a fővárosban. A művészeti vezető elmondta: az elmúlt öt-hat évben a gyerekek és az idősek mellett egyre több a huszonéves fiatal a lelátón, ami különösen örömteli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!