<u>Egymilliós kárt okozott az orvvadász</u>

<b>Ajka</b> - Közel egymillió forintos kárt okozott több vadásztárságának egy 29 éves férfi. Vesztére precíz pontossággal naplót vezetett különböző vadászatairól. <a href=" http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080811_egymil"><strong>>>></strong></font></a>

Mátételki András

Egy évvel ezelőtt az ajka-rendeki Némethegyen pincefeltörőket kerestek a rendőrök, amikor megállítottak két gyanús férfit. A 23 éves, alkalmi munkákból élő K. Zoltánnál egy vadászkés és egy éjjellátó készülék volt (lakásán lőfegyvert foglaltak le), míg a fővadász, a 29 éves M. Márton fegyverrel és vadásztőrrel volt felszerelve. 

Ez utóbbinál tartott házkutatáskor valóságos természetrajzi múzeumban találták magukat a nyomozók. A szoba falán a legkülönbözőbb állatok (őzbak, zerge, kőszáli kecske,muflon, stb.) trófeái voltak, továbbá számos kitömött állat is. 

Összesen 45 trófeát őrzött otthonában, amelynek zömét vadászatai során ejtette el M. Márton, akit már büntettek meg orvvadászat miatt - eddig megúszta felfüggesztettel. (Büntetett előélete miatt nem kaphatott fegyverviselési engedélyt.) 

A szobája falán egy kitömött gyöngybagoly-preparátumot is találtak a nyomozók, holott a gyöngybagoly fokozottan védet állat Magyarországon.

Szabó Gyula őrnagytól, a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának kiemelt főnyomozójától azt is megtudtuk, hogy a korábban fuvarozással foglalkozó M. Márton lakásán 3,3 millió forintot érő vadászfelszerelést foglaltak le annak idején az ajkai kollégái. 

Volt olyan távcső, amely félmilliót, az egyik éjjellátó 440 ezer forintot ért. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő férfinek annyira szenvedélye volt a vadászat, hogy a történeteit megírta -1995-től kezdődően - három naplóban, gazdagon illusztrálva fotókkal. 

Valójában ez is volt a veszte, ugyanis ezek alapján is sikerült rábizonyítani 15 vad elejtését, amit a férfi elismert. Állította, a vadak húsát sosem adta el, azokat baráti összejöveteleken ették meg. 

Kiderült az is, hogy Ausztriában és Romániában is vadászott. Külföldi portyázásait még tovább vizsgálja a rendőrség, ugyanis az más elbírálás alá esik, ha valaki fegyvert csempész ki a határon túlra. (Ez a bűncselekmény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetetendő.) 

További részletek hamarosan a Naplóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!