<u>Életmentő gyermek-lélegeztetőgép beszerzését támogatták olvasóink</u>

<b>Veszprém</b> - Több mint féléves gyűjtés eredményét, olvasóink adományából összegyűlt közel háromnegyed millió forintot adott át lapunk főszerkesztője a megyei kórház igazgatójának. <a href=" http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080808_eletmento"><strong>>>></strong></font></a>

Martinovics Tibor


A tizenkétmillió forintba kerülő műszer felét a megyei, illetve a veszprémi önkormányzat állja, a másik felét adományokból gyűjtötte össze az intézmény
(Fotó: Penovác Károly)




- A gép nem csupán egy modern készülék, sajátos technikával, rezegtetéssel lélegeztet, milliliter-pontossággal szabályozza a levegővételt, az éretlen vagy betegség miatt merev állapotban lévő tüdőben a legkíméletesebb módon biztosítja a gázcserét -vélekedett dr. Szabó Éva, aki hozzátette, a kórházba mintegy 250 ezer forint értékben hoztak be egy-és kétforintosokat a betegek és hozzátartozóik. 

- A lakosság segítőkészségének sokat köszönhetünk - mondta a  gyermekosztály vezető főorvosa, aki hozzátette: fél évig teszteltek az osztályon egy hasonló életmentő lélegeztetőgépet, a gyakorlatban is nagyon bevált a műszer, amely az újszülöttektől kezdve egészen a húsz kilogrammos gyermekekig használható. 

A megyei kórház gyermekosztálya évente négyezerötszáz beteget lát el, közülük ötven-hetven gyermeknek van szüksége a lélegeztetőgép segítségére, esetenként akár több héten keresztül is. 

Több mint fél évig tartott a forgalomból kivont egy és két forintos érmék gyűjtése. A jótékonysági akcióra felajánlott érméket az olvasók az ügyfélszolgálati irodák gyűjtőurnáiban helyezhették el. 

Zsákszámra érkeztek az adományok, voltak akik munkahelyükön hónapokon át dobozokban gyűjtötték a forintosokat s voltak olyanok is, akik darabonként hordták az urnákhoz a pénzt.

- A Pannon Lapok Társasága összesen száznyolcvan zsák, mintegy öt és fél tonna aprót gyűjtött össze, a több mint féléves akció során. Ha egymás mellé tennénk az érméket, akkor közel harminckét kilométer hosszú sort tennének ki. 

Az öt lap összesen 2,9 millió forintot gyűjtött össze, a megyében a Napló pontosan 724.268 forintot.


Nagy öröm, hogy a lapcsoport az olvasókkal összefogva egy ilyen fontos gép beszerzéséhez tudott némi támogatást adni - fogalmazott Barták Péter, a Napló főszerkesztője
(Fotó: Gáspár Gábor)



A lélegeztetőgép a Csolnoky Ferenc megyei kórház idei műszerbeszerzési programjának legnagyobb tétele, a 12 millió forintba kerülő műszer hamarosan a beteg gyerekek gyógyulását szolgálja, hiszen a közbeszerzési eljárás után még ebben az évben megvásárolja az intézmény - mondta dr. Rácz Jenő, a kórház főigazgatója, aki megköszönte a lakosság adományát. 

További részletek a Napló szombati számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!