<u>Felmosórongyok és limuzinok</u>

<b>Budapest</b> - Napokon belül kezdetét veszi a legjelentősebb hazai multikulturális fesztivál, a Sziget. A Magyar Dal Napjával hétfőn startoló rendezvény minden idők legerősebb zenei programját kínálja. <em>Pillantson bele a zenekarok különleges kívánságlistjába!</em> <a href=" http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080808_gumik"><strong>>>></strong></font></a>

Gyuricza Ferenc

Az első (valójában a mínusz egyedik napon) hét órás monstre koncert keretében a magyar könnyűzene legjelentősebbnek tartott dalai csendülnek fel ismert előadók jóvoltából. 

Kedden az Iron Maiden ad koncertet a Nagyszínpadon, a heavy metal stílusának emblematikus zenekara látványos díszlettel és extra show-műsorral készül. 

A Sziget hagyományos programja szerdán startol, s vasárnapig tart. Az öt nap alatt számos világsztár ad koncertet, köztük a főműsoridőben fellépő Sex Pistols, az R.E.M., a Jamiroquai, a The Killers vagy a The Kooks. 

A Nagyszínpadon a korábbi idősávokban találkozhatunk a System Of A Down énekesével, Serj Tankian-nel, a részben magyar származású Alanis Morissette-tel, a brit pop egyik meghatározó csapatával, a Kaiser Chiefs-szel, az ír kocsmazenét a punkkal vegyítő Flagging Molly-val, a kortárs popzene egyik legsajátosabb együttese, a Moloko szintén ír származású énekesnőjével Roison Murphy-vel, vagy azzal a Babyshambles-zel is, amelynek frontembere a botrányairól is elhíresült színész-énekes, Pete Doherty. 

A világzenei színpadot ezúttal a sokszínűség jellemzi, afrikai, karib-tengeri és európai előadók mutatják be programjukat. 

Ezen a helyszínen lép fel mások mellett a Kusturica-filmekben is szereplő Goran Bregovic Wedding & Funeral Band elnevezésű csapata, az újra a Transglobal Underground-dal közös koncertet adó Natacha Atlas vagy az a Mory Kante, aki a Yeke Yeke című dalával elindította az úgynevezett afrika-diszkó hullámát. 

A Sziget harmadik legnagyobb sátrában kifejezetten rockzenei előadók lépnek színpadra, itt minden eddiginél több nemzetközi előadó kap lehetőséget a bemutatkozásra. A legismertebb közülük a finn Apocalyptica. 

Melynek tagjai csellón adnak elő rock örökzöldeket és saját szerzeményeiket, de az amerikai power-metal zenekar, az Iced Earth, az újjáalakult brit Carcass vagy a metal-operát bemutató német Avantasia is bizonyára sokaknak szerez örömet. 

Az előadókkal kötött szerződésekben érdekes kívánságok is szerepelnek. Ugyan ezeket a szervezők szigorú titokként kezelik, ám Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke konkrét nevek említése nélkül bepillantást engedett a kulisszák mögé.

- Az nem titok, hogy az Iron Maiden egy Boeing 757-es repülőgéppel érkezik, amelyet az együttes frontembere, Bruce Dickinson is szokott vezetni - mondta a sajtófőnök. 

- Van olyan zenekar, mely bár csak háromtagú, mégis 7 nagy nightliner busszal jön. További érdekesség, hogy a zenekari tagok ebből négyet foglalnak el, hárommal a csapat többi tagja utazik. 

Más előadók kizárólag nagy egyterű személygépkocsikkal hajlandóak Budapesten közlekedni.

Vető Viktória hozzátette: az egyik punkzenekar azzal a kéréssel fordult a szervezőkhöz, hogy a színpad mögötti részen, illetve a színpadon legyen hat darab 50 literes kuka műanyag zsákokkal, továbbá kért négy partvist, két felmosót vödörrel együtt, két gumipartvist és két darab 20 literes vödröt. 

Mindezeken túl kívánságuk volt még, hogy a keverőpultnál is legyen egy nagy szemetes, és az öltözőbe is kértek szemeteseket és hamutartókat. 

Egy másik punk csapat kérése pedig csak az volt, hogy senki ne dohányozzon a környéken. Szintén punk zenekartól származott a kívánság, hogy a szervezők szerezzenek egy kisebb gyermekkórust, akik egy-két számba beszállnának énekelni. 

És az is a punkok kérése volt, hogy a szervezők építsenek kerekes-székes lelátót a színpad elé.

- Ezzel nyitott kapukat döngetnek, hiszen a Sziget Nagyszínpad előtt minden évben felépítünk egy ilyen lelátót - folytatta a sajtófőnök, majd arról számolt be, hogy olyan zenekar is akadt, amely az Internet korszakában hét darab felbélyegzett levelezőlapot is kért az öltözőbe. 

Az egyik énekesnő varrókészletet és 12 szál hosszúszárú rózsát kért magának, egy brit zenekar pedig ez rakás ital és két karton cigaretta mellé egy kis Buddha szobrot szeretne kapni. Volt olyan zenekar is, amelynek tagjai kikötötték, hogy csakis fekete törölközőt fogadnak el, lehetőleg minta nélkül.

- A zenekarok általában rendkívül öko-tudatosak, csak környezetbarát termékeket fogadnak el, s azokat is lebomló csomagoló anyagokban - engedett még bepillantást a szerződések étel és ital igényeivel kapcsolatos fejezeteibe Vető Viktória.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!