<u>A rózsakő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legjobb bora</u>

<strong>Salföld</strong> - Jól sikerült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tizedik mulatsága a majorban: sokan kíváncsiak voltak a hagyományőrző programokra, az őshonos állatokra és a szórakoztató műsorokra is. A nemzeti park idén is kiosztotta a nemzeti park bora és szőlőskertje címeket.

Németh F. Bernadett



A Balaton-felvidéki Nemzeti Park legjobb bora 2008 címet a Varga pincészet nyerte el, az Aranymetszés sorozatból való 2007-es rózsakő borával. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park legszebb szőlőskertje címet pedig Móró János zánkai borász nyerte el, mivel Szentalfa környéki földjein hagyományos szőlőművelést folytat. A kitüntető címeket Balogh László, a nemzeti park igazgatója adta át. A díjazottak termékeiken megjeleníthetik az elnyert címeket.

A Természetvédelem és hagyományőrzés címmel megrendezett, tizedik vigasságon szombaton már kora reggel megkezdődtek a programok: a biovásár, a fűszer-és gyógynövények bemutatója, a népi tájékok, kézműves foglalkozások. Sokan felkeresték a Regényes Park című fotókiállítást is, ahol a XX. század elején készült tájképfotók mellé 2000-ben Molnár László fotóművész készített képeket. A fotópárok jól tükrözik a XX. században lezajlott változásokat a Balaton-felvidék regényének lapjain. A képanyagból 2007-ben a Kör Alapítvány gondozásában album készült, amely megvásárolható az Igazgatóság központjában és a bemutatóhelyeken.

Az érdeklődők hagyományos mesterségekkel is megismerkedhetnek a salföldi majorban, szombaton például a lópatkolással, és betekintést nyerhettek a pásztorkutyás terelés rejtelmeibe is.

A jubileumi, tizedik majorbéli vígasságot vásári komédia tette teljessé: a Kajárpéci Vizirevű Sobri Jóskáról adott elő vásári tragikomédiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!