<u>Erősebb lesz a szociális háló a veszprémi kistérségben</u>

<b>Veszprém</b> - A tervek szerint jövő ilyenkor már egy közös szociális intézmény biztosítja a szolgáltatások teljes körét a megyei jogú városban és a kistérséghez tartozó 19 másik településen. <a href=" http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080916_szolgaltatok "><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Győrffy Árpád

A polgármesterek által egyhangúlag támogatott elképzelés a szakemberek szerint bővíti az egy-egy településen elérhető szolgáltatásokat, miközben jelentős plusz forrásokat eredményez a társulásos forma után járó kiemelt juttatások miatt. 

A kistérségi társulás legutóbbi ülésén megtárgyalt koncepció szerint jelenleg az érintett települések jelentős része mulasztásos törvénysértést követ el azzal, hogy nem szervezte meg a szociális törvényben előírt étkeztetést és a házi segítségnyújtást az idős embereknek. 

Ugyancsak jogsértő, hogy egyes nagyobb településeken nem működtetnek nappali ellátást az időseknek. Megoldásként a Veszprémi Egyesített Szociális Intézmények és a kistérség egyes településein működő intézmények összekapcsolását, egy szociális alapszolgáltatási intézményfenntartó társulás létrehozását javasolják. 

 A veszprémi központi intézmények mellett a Herenden, Hajmáskéren és Tótvázsonyban ma is működő intézmények szociális alapszolgáltatási központokként, a szervezeti tagolódás szerint makroközpontként működnének, melyekhez további öt mikroközpont kapcsolódna Márkón, Nagyvázsonyban, Nemesvámoson, Papkeszin és Szentgálon azokat a helyeket is lefedve, ahol jelenleg semmiféle ellátás nincs. 

A mikroközpontok működtetnék az adott településen és a kapcsolódó falvakban az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A makroközpontok ugyanezen feladatok ellátása mellett nappali intézményt is működtetnének és lehetővé tennék az ügyek intézést.

Az ajánlat szerint Veszprém a fentiekkel kapcsolatos együttműködés mellett biztosítja a tartós bentlakásos idősotthoni elhelyezés lehetőségét is a 19 társtelepülés azon idős lakóinak, aki a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelnek.

A teljes cikket a Napló szerdai számában olvashatják!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!