<u>Késői lett a nagyaranyas</u>

<b>Badacsonytomaj</b> - A Balatoni Szövetség, a Balaton-parti települések önkormányzatai és hegyközségei szervezésében idén tizenkettedszer rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét.

Deák Dóra

A versenyre 149 borral neveztek a Balatoni Borrégió legjobb borászai  mondta el dr. Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára. A borok közül 101 fehér volt, 28 bor kései szüretelésű. Ebben az évben négy bizottságban bírálták a borokat, dr. Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa korábbi főtitkára vezetésével. A versenynek a Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete adott otthont. A zsűrikben a Balaton partján elterülő borvidékek, valamint a Somló borászai vettek részt. A hagyományok szerint a legmagasabb pontszámot elért előző évjáratú bor termelője nyeri el a Balatoni Borok Mestere címet.
A megtisztelő címet a balatonlellei ifj. Bujdosó Ferenc viselheti. A borász a nagydíjat egy kései szüretelésű traminijával nyerte el. A Bujdosó Pincészet a fődíj mellett egy szürkebaráttal aranyérmet is hazavitt. A fődíj mellett 21 arany, 100 ezüst, 25 bronz minősítést adtak ki. Az aranyérmesek között a többi mellett ott találjuk a badacsonyi Németh Pincészetet, a Borbély Családi Pincészetet, a Vargabor Kft-t, a lellei Konyári Pincészetet, valamint a pécselyi Mészáros József, és a Szent György-hegyi Szászi Endre borait. A Borbély és a Németh pincészet különdíjakat is kapott az ünnepségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!