<u>Kiszorulnak a panelből is</u>

<b>Csopak</b> - Egyre csökken a denevérek száma: az emberi tevékenység kiszorítja őket élőhelyeikről, ezért a városokba költöznek. Hamarosan azonban ott sem lesz maradásuk a panelprogramoknak köszönhetően. A denevérek most vonulnak, vigyázzunk rájuk! <a href="http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080910_kiszorulnak"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Németh F. Bernadett

A denevérek vonulásuk kezdetén elhagyják nyári szállásukat, felkeresik párzóhelyeiket, majd téli szálláshelyet keresnek. A bőregerek nemzetközi védettséget élveznek. 

A hazánkban élő denevérek rovarevők: összeszedik a szúnyogokat, repülő rovarok ezreire vadásznak, szívesen gyérítik az erdeinket károsító gyapjaslepkét is. Néhány denevérfaj a panelházak időszakos vagy állandó társbérlőiként azonban gyakran kerül konfliktusba az emberrel. 

Főleg ilyenkor, ősz elején, amikor már feloszlottak az idei kölyköket felnevelő kolóniák, kóborolnak és a nyári szálláshelyről a télire költöznek. A természetes élőhelyek, búvóhelyek megfogyatkozásával az alkalmazkodóképesebb denevérfajok többnyire a panelépületek repedéseit, üregeit vagy a szellőzőket is használhatják ideiglenes vagy állandó búvóhelyül. 

Egyesek közülük csak néhány napra veszik igénybe a mesterséges szállást, aztán továbbállnak téli pihenőhelyükre. Más fajok viszont télre is a panelek repedéseiben vernek tanyát. A denevérek éjszaka többször is kijárnak táplálkozni, s ilyenkor előfordulhat, hogy közelebbi kapcsolatba kerülnek az emberrel. 

Betévedve a nyitott ablakon látszólag nem találják a kiutat. Ilyenkor a leghelyesebb, ha lekapcsoljuk a villanyt, kitárjuk az ablakot, és hagyjuk, hogy elrepüljenek. Soha ne csapkodjunk, ne hajtsuk a repülő állatot, mert ezzel csak megzavarjuk. 

További tanácsok és érdekességek a Napló csütörtöki számában.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!