<u>Ne csak panoráma legyen!</u>

<b>Tihany</b> - A félszigeten mintha megállt volna az idő. Éveken át egyetlen pályázatról, komolyabb beruházásról sem lehetett hallani, a település érzékelhetően csak a meglévő adottságai értékesítésével képzelte el a jövőt. A hosszú alvó időszak után most úgy tűnik, változik a stratégia. <a href=" http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080924_necsak"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Martinovics Tibor

Több beruházás már előkészítve, számos terv és kidolgozott program, - ha minden az elképzelések szerint megy a következő néhány évben hat-hétmilliárdos fejlesztés zajlik majd a településen. Mint azt a két éve megválasztott polgármester mondja: hogy ne csak örök panorámájuk legyen.


El kell indítani a települést - magyarázza Tósoki Imre polgármester
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


Tihany. Az ország egyik emblematikus települése, rendkívüli természeti és kulturális adottságokkal, az a hely, ahol kis túlzással, ha nem tesznek semmit, akkor is napi tíz-tizenötezer turista fordul meg a szezonban. 

A legfrissebb felmérés szerint az ország ötödik legerősebb vásárlóerővel rendelkező települése. Az idegenforgalmi-, telek-, és építmény adókból származó bevételek magasak, az ingatlanárak méregdrágák. Itt jó élni, sőt mint azt a felépített villák mutatják, státuszszimbólum is. 

És Tihany, az alig ezernégyszáz lelket számláló kistelepülés, kevés, többnyire csak szezonális munkalehetőséggel, folyamatosan öregedő lakossággal, lakhatási lehetőségek hiányában elvándorló fiatalokkal, a turizmus kelepcéjében, ahol a hatvanas évek óta érdemi fejlesztés szinte egyáltalán nem történt. 

Elavult, rossz állapotú illetve elárvult objektumok, telekspekulációk és a jogszabályokat kijátszó, törvénytelenül felhúzott magánvillák terepe. Az éves költségvetés - dacára a jelentős adóbevételeknek- csekély fejlesztést tesz lehetővé, olyannyira, hogy a település 45 millió hitelt már felvett, de a további programok önrészének biztosítása érdekében fontolgatják újabb, mintegy kétszázmilliós hitel igénylését. 

A polgármester azt mondja: hírnek nagyon jól hangzik, hogy milyen tehetős település Tihany, ez azonban szinte csak a privát szférában jelentkezik.

 - A bevételeinket mindenképpen növelni kell, amit nem az adóterhek emelésével akarunk teljesíteni, hanem a település többirányú fejlesztésével. Ha négy-öt komolyabb beruházás, illetve program megvalósul, akkor azokból profitálhatunk közösen: a település, az önkormányzat és a lakosok. 

További részletek a Napló csütörtöki számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!