<u>Szemeteszsákban is lehet jól célozni</u>

<b>Veszprém</b> - Még szerencse, hogy csak leírni kell, nem pedig kimondani.A terepíjász-világbajnokság helyszíne ugyanis Llwynypia városa volt, amely Walesben található. A mezőnyt harminc nemzet háromszáz sportolója alkotta, akiknek nemcsak a helyszín nevének megtanulásával, hanem az időjárással is meggyűlt a bajuk. <a href=" http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080923_szemeteszsakban"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Novothny Ottó

Megcsípték ugyanis azt az időszakot, amiről a híradók is beszámoltak: napokig tartó felhőszakadás, medrükből kiöntött folyók, kitelepített emberek.

A magyar csapat éppen tucatnyi résztvevővel érkezett a helyszínre. Két Veszprém megyei íjász is kiharcolta a jogot, hogy rajthoz állhasson. Egyed Anikó a huszadik helyen végzett, míg a magyar csapat legjobb szereplését a veszprémi Kuti Géza produkálta.


A kimondhatatlan nevű walesi városkában rendezett világbajnokságon a célra tartó veszprémi Kuti
Gézának  nemcsak a sportág szabályaival, de  a nehéz  időjárási viszonyokkal  is meg kellett küzdenie
(Fotó: archív)


- Barebow kategóriában indultam, amit magyarul reflexíjnak neveznek  kezdte a sporteszköz bemutatását a Bakony Íjász Egyesület versenyzője.  Nincs irányzékunk és stabilizátorunk, vagyis célzást és lövést segítő berendezésünk. Modern, de a legegyszerűbb íj ez.
 
- Nem lehet könnyű a jelöletlen távolságú célba betalálni.

- Nehéz, de persze mindenkinek vannak különböző praktikái erre. Én katona voltam, vagyis a munkámhoz tartozott a távolságok becslése. Ugyanakkor gyakorlás közben valami fix részt szemmel kijelölök az íjamon, és megnézem, hogy az a táblából mekkora darabot takar ki. Sok tapasztalás után viszonylag pontosan meghatározható így a céltábla távolsága.
 
- Minek bíbelődni ilyesmivel, amikor van olyan íj, amelyik olyan pontos, mint a puska?

- Próbáltam másikat, a csigással állandóan a közepébe lőttem a táblának. Számomra a reflexíj nagyobb kihívást jelent, és közelebb áll a természethez, mint a többi fegyver.

Olvassa el a teljes cikket a Napló szerdai számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!