A küzdés jellemformáló

<b>Balatonfüred</b> - <em>Vastagh György</em>, a Rátz Tanár Úr Életműdíj egyik tavalyi díjazottja igazi régi vágású pedagógus, emberséges, de szigorú. Harmadik emeleti lakásában nyakkendőben fogad, dolgozószobájában könyvei, volt tanárai portréi között egy finom kávé mellett beszélgetünk. Ismerjük egymást, hiszen kollégák voltunk, bár amikor elköszönök, megállapítom, hogy mennyi mindent nem tudtam róla.

Gaál Julianna

- Kevés olyan hivatásának elkötelezett tanára volt a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumnak, mint Vastagh György. Ezt a diákok nehezebben élték meg, hiszen csak azt látták, hogy nála nincs kecmec, nem lehet megúszni semmit, és nem lehet elhitetni vele, hogy ha valaki bölcsész szakra szeretne menni, akkor nincs szüksége a matematikára vagy a fizikára. 


 Vastagh: Sajnos nincs igény a valódi tudásra, a minőségi életre
(Fotó: Gáspár Gábor)

Most felnőtt fejjel talán mindannyian beláttuk, nagyon sok mindenben igaza volt. 
  
- Tudja, az ember elsősorban természeti lény. Ha elpusztítjuk a környezetünket, akkor nem tudunk társadalmakat sem létrehozni. Ezért elengedhetetlenül fontos az, hogy megismerjük a természet törvényszerűségeit. 

A természettudományos tantárgyak tananyagainak elsajátításához gondolkodni kell, látni az összefüggéseket és ehhez idő szükséges, vallja Vastagh tanár úr. 

Sajnos azzal, hogy az utóbbi tíz évben jelentősen lecsökkentették a természettudományos tárgyak heti óraszámát, éppen azt nem éljük át, ami a legfontosabb lenne, a gondolkodást, hiszen csak a képletek, az alapfogalmak bemagolására marad idő. 

Vastagh György a körülbelül hatvan Rátz Tanár Úr életműdíjassal együtt véleményt fogalmazott meg, melyben kérik a természettudományos tantárgyak óraszámának visszaállítását valamint legalább egy természettudományos tantárgy bevezetését az érettségire. 

Azt mondja, a tendencia, amely elindult nem veszélytelen. Nem vonzza a fiatalokat a tanári pálya, egyre kevesebb természettudományos tanárt képeznek, és ha erre úgy reagálunk, hogy csökkentjük az óraszámot, akkor még kevesebb oktatóra lesz igény. 

A természettudományos tárgyak azért rendkívül fontosak, mert kialakítanak egyfajta tudományos gondolkodásmódot. A tudomány csodálatos, teszi hozzá Vastagh György, azért, mert nem dogmatikus. 

Egy tudós nem közöl megfellebbezhetetlen tényeket, csak azt, amire a tudomány jelenlegi állása szerint rájött. Bármilyen tudományos rendszer bármikor felbomolhat és helyette felállíthatunk egy újat. 

Vastagh György tanár úr idén ötven éve, 1959-ben kezdte pályáját. Mostohaapja ellenállása miatt, aki esztergályosnak szánta nevelt fiát és nem engedte magyar egyetemre, a csepeli Jedlik Ányos gimnázium elvégzése után Bukarestben tanult tovább fizika szakon. A teljes cikket a szombati Naplóban olvashatja. 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!