Aláírták a szerződést - Mintegy 170 millió forint jut a hulladéklerakók rekultivációjára

<b>Budapest</b> - Harmincnégy állami és önkormányzati tulajdonú korszerűtlen hulladéklerakó rekultivációját teszi lehetővé az Észak-balatoni régióban az a projekt, amelynek támogatási szerződését ma írta alá <em>Czaun János</em>, Veszprém alpolgármestere és </em>Tatai Laura</em>, a környezetvédelmi minisztérium fejlesztési igazgatóság főosztályvezetője.

Kiss Nikolett

A projekt a Tiszta Európa program keretein belül valósulhat meg az Európai Unió, az állam és az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás 158 önkormányzatának finanszírozásával. 


A szerződést ma írta alá Czaun János és Tatai Laura
(Fotó: Andrónyi András)

A társulás 145 millió forintos uniós támogatással és 25,6 millió forintos önerővel kezdi meg a lerakók rekultivációjának előkészítését. 

Tatai Laura főosztályvezető elmondta: a fejlesztés eredményeként 424 ezer négyzetméter, illetve 3,1 millió köbméter hulladék rekultiválása történik meg. 

Czaun János alpolgármester, egyben a társulás elnökje hangsúlyozta: a támogatás segítségével a társulásnak lehetősége nyílik arra, hogy jelentősen javítson a térség környezeti állapotán. 

A munka több szakaszból áll, a pályázat második fordulójában a megvalósításra elnyerhető 4,37 milliárd forintos forrás megszerzése a legfontosabb célja a társulásnak. 

Az elnök hozzátette: a királyszentistváni hulladékkezelő rendszer 300 ezer ember hulladékát kezeli XXI. századi módszerrel. De meg kell oldani a már meglévő hulladéklerakók rekultivációját is. 

Probléma, hogy jónéhány nem önkormányzati tulajdonban van, vagy éppen még működik (Ajkán és Veszprémben is) ezért ezek nem férnek bele a pályázati kiírásba. 

A rekultivációs projekt tervezett ütemezése szerint 2011 a megvalósulási szakasz kezdete, 2013-ra pedig meg kell valósulni a 34 hulladéklerakónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!